Γράφει η Ισμήνη Βυθούλκα

Η ελεύθερη μετακίνηση με τις αστικές συγκοινωνίες είναι μια τάση που αυξάνεται όλο και περισσότερο παγκοσμίως. Η Δουνκέρκη στη Γαλλία ήταν μια από τις πόλεις που το έθεσε ως προτεραιότητα και κατάφερε να το εφαρμόσει, καθιστώντας τη την πρώτη μεγάλη Ευρωπαϊκή πόλη (ξεπερνά τους 200.000 κατοίκους), που προσφέρει δωρεάν μετακινήσεις με τα λεωφορεία 7 ημέρες την εβδομάδα.

Το έργο αρχικά ξεκίνησε να εφαρμόζεται πιλοτικά τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες. Η χρήση των λεωφορείων αυξήθηκε κατά 29% τα Σάββατα και κατά 78% τις Κυριακές σύμφωνα με την Fleet Europe, γεγονός που απέδειξε ότι το μέτρο έφερε θετικά αποτελέσματα, δίνοντας πρόσφατα την ώθηση στις αρχές της Δουνκέρκης να το επεκτείνουν σε όλες τις ημέρες της εβδομάδας.

Η ιδέα ήρθε από την δήμαρχο της πόλης Patrice Vergriete, η οποία κατά την προεκλογική της εκστρατεία υποσχέθηκε να καταστήσει τις δημόσιες συγκοινωνίες ελεύθερες για όλους, οραματιζόμενη μια διαφορετική βιώσιμη Δουνκέρκη που θα παρέχει υπηρεσίες σε όλο τον πληθυσμό της. Πριν την εφαρμογή του μέτρου οι άνθρωποι που ανήκαν στις οικονομικά ασθενέστερες ομάδες δε μπορούσαν να χρησιμοποιούν συχνά τις συγκοινωνίες, ενώ τα αυτοκίνητα κυριαρχούσαν στους δρόμους, καθώς ήταν πολύ περισσότερα σε αριθμό.

Η Patrice Vergriete μάλιστα προέβλεψε και τα πολλαπλά οφέλη μια τέτοιας κίνησης. «Οι φτωχότεροι πολίτες θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν χρήματα, ενώ οικογένειες που έχουν στην κατοχή τους αυτοκίνητα και δεν είχαν σκεφτεί ποτέ να χρησιμοποιήσουν τις δημόσιες συγκοινωνίες θα σκέφτονταν ευκολότερα τη μετακίνηση με το λεωφορείο»

Σύμφωνα με τη Metropolitics.eu, εκτός από τις δωρεάν μετακινήσεις, γενικότερα οι υπηρεσίες των λεωφορείων της πόλης έχουν υποστεί ήδη δραστική βελτίωση. Οι διαδρομές τους έχουν επεκταθεί, προστέθηκαν νέες λεωφορειολωρίδες, 42 νέοι οδηγοί προσλήφθηκαν κι ο στόλος επανδρώθηκε με 45 καινούρια λεωφορεία με δωρεάν σύνδεση Wi-Fi κι αεριοκίνηση.