Γράφει η Ισμήνη Βυθούλκα

Φανταστείτε να παραγγέλνατε ένα σάντουιτς και να μπορούσατε να καταναλώσετε μαζί και τη συσκευασία! Αυτό κατάφερε να δημιουργήσει η Evoware και δεν αστειευόμαστε καθόλου.

Οι επιστήμονες εικάζουν πως μέχρι το 2050 τα πλαστικά στον ωκεανό θα έχουν υπερβεί τον πληθυσμό των ψαριών κι αυτό πραγματικά μας τρομάζει. Όμως λύσεις όπως αυτή της Evoware μπορούν ν’ αποτρέψουν τα εφιαλτικά μελλοντικά σενάρια.

Η «πλαστική» συσκευασία που ανέπτυξε έχει ως βάση τα φύκια, είναι άοσμη, άγευστη και πλήρως βρώσιμη, ενώ η εταιρία μπορεί να τη φτιάξει και με τη γεύση που επιθυμείτε. Επίσης είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες που θα σας προσφέρουν έξτρα ενέργεια μαζί με το γεύμα σας.

«Θέλουμε να δημιουργήσουμε έναν καθαρότερο κόσμο σταματώντας τα πλαστικά απορρίμματα από τη ρίζα» δήλωσε ο David Christian, ιδρυτής της επιχείρησης. Η έδρα τους βρίσκεται στην Ινδονησία κι όχι τυχαία, καθώς είναι δεύτερη σε πλαστικά απορρίμματα μετά την Κίνα και τέσσερα από τα ποτάμια της είναι ανάμεσα στα πιο μολυσμένα του κόσμου.

Εάν τώρα δεν επιθυμείτε να καταναλώσετε τη συσκευασία, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα διότι είναι 100% βιοδιασπώμενη και μπορεί πολύ εύκολα να διαλυθεί σε ζεστό νερό ή μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε έξυπνα ως λίπασμα στα φυτά σας.

Η πρωτότυπη ιδέα που επικεντρώνεται στις μικρές συσκευασίες οι οποίες σπάνια ανακυκλώνονται, κέρδισε στον διαγωνισμό «Circular Design Challenge» που διοργάνωσε ο οργανισμός «Ellen MacArthur» σε συνεργασία με τον «OpenIdeo» κι ήταν ανάμεσα στους έξι τυχερούς που μοιράστηκαν 1 εκατ. δολάρια.

H Evoware πρόκειται να επιταχύνει την ανάπτυξή της ώστε οι «πλαστικές» συσκευασίες να κυκλοφορήσουν ευρύτερα σε παγκόσμιο επίπεδο. Η εξαιρετική καινοτομία διαφέρει απ’ ότι έχει κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα, καθώς είναι ένα φυσικό προϊόν με διττό χαρακτήρα που όχι μόνο προστατεύει το περιβάλλον, αλλά προσφέρει κι ευεργετικές ουσίες στον ανθρώπινο οργανισμό και τη φύση.

*Διαβάσαμε την είδηση στο www.fastcompany.com