Ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να «γεμίσει» τα κενά σε αρχαιοελληνικές επιγραφές, βοηθώντας στην ανάγνωση αλλά και στη χρονολόγησή τους, ανέπτυξαν ερευνητές από το πανεπιστήμιο Ca’ Foscari της Βενετίας και το Χάρβαρντ.
Σύμφωνα με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση Nature, οι ερευνητές φόρτωσαν στο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης Ithaca (Ιθάκη) πάνω από 63.000 αρχαίες ελληνικές επιγραφές, επιτρέποντάς του να αναγνωρίζει μοτίβα στη σειρά των λέξεων και των γραμμάτων, να εντοπίζει συνδέσεις μεταξύ λέξεων και φράσεων και να υπολογίζει την ηλικία και την προέλευσή τους. Στη συνέχεια, για να δοκιμαστεί η ακρίβεια του Ithaca, του δόθηκαν πάνω από 7.800 επιγραφές, στις οποίες κλήθηκε να «γεμίσει» τεχνητά δημιουργημένα κενά και να βρει την προέλευσή τους.
Τα αποτελέσματα ήταν, αν μη τι άλλο, ενθαρρυντικά: το Ithaca γέμισε τα κενά με ακρίβεια 62%, ποσοστό που ανέβηκε στο 72% όταν οι προτάσεις του συστήματος ερμηνεύονταν από έναν ιστορικό. Το ποσοστό αυτό είναι τρεις φορές υψηλότερο από αυτό που επιτυγχάνεται όταν οι ιστορικοί δουλεύουν μόνοι τους. Επιπλέον, το σύστημα μπόρεσε στο 71% των περιπτώσεων να βρει την προέλευση και τη χρονολογία των επιγραφών, με απόκλιση έως 30 έτη.
«Όπως ακριβώς τα μικροσκόπια και τα τηλεσκόπια έχουν επεκτείνει το εύρος των δυνατοτήτων της επιστημονικής κοινότητας, έτσι και το Ithaca έχει ως στόχο να ενισχύσει και να επεκτείνει τις δυνατότητες μελέτης μίας από τις σημαντικότερες περιόδους της ανθρώπινης ιστορίας», σύμφωνα με τον Yannis Assael της εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης DeepMind.
Αξιοσημείωτο είναι ότι, σύμφωνα με τους ερευνητές, το Ithaca πιθανόν να μπορεί να «εκπαιδευτεί» ώστε να αναγνωρίζει κείμενα γραμμένα σε πάπυρο, κι έτσι να ρίξει φως μεταξύ άλλων και σε ποιήματα που έγραψε η Σαπφώ.