Η πρώτη επιτυχής μεταμόσχευση πνεύμονα στην Ελλάδα μετά από δέκα χρόνια πραγματοποιήθηκε στο Ωνάσειο καρδιοχειρουργικό κέντρο.

Ο 62χρονος ασθενής βρίσκεται πλέον στο σπίτι του, είναι καλά στην υγεία του έχει δεύτερη ευκαιρία ζωής.

Την μεταμοσχεύση πραγματοποίησε η ομάδα των γιατρών η οποία έχει λαβει ειδική εκπαίδευση σε μεγάλο μεταμοσχευτικό κέντρο της Βιέννης και πρόκειται να στελεχώσει το Μεταμοσχευτικό Κέντρο του Ωνάσειο, η δημιουργία του οποίου είναι σε εξέλιξη.

Η εξαιρετικά πολύπλοκη χειρουργική επέμβαση, η οποία πραγματοποιήθηκε κάτω από τις αντίξοες συνθήκες που επέβαλε η πανδημία του COVID-19, διήρκησε περισσότερες από 10 ώρες.

Η μεταμόσχευση διενεργήθηκε από ομάδα χειρουργών και αναισθησιολόγων του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, η οποία έχει εκπαιδευτεί στην –κορυφαία διεθνώς σε ό,τι αφορά τη μεταμόσχευση πνευμόνων– Πανεπιστημιακή Κλινική της Βιέννης, MedUni Vienna/Vienna General Hospital, μέσα από το Πρόγραμμα Υποτροφιών του Ιδρύματος Ωνάση. Στην ίδια ομάδα με εκπαίδευση και αυτοί στη Βιέννη, συμμετέχουν εντατικολόγοι της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας και πνευμονολόγος του συνεργαζόμενου Νοσοκομείου «Αττικό».

*Διαβάσαμε την είδηση στο ert.gr

*Ρεπορτάζ: Σοφία Πατραμάνη