Η Σκωτία έπειτα από μία τετραετή καμπάνια που άλλαξε ριζικά τον δημόσιο λόγο γύρω από την περίοδο, γίνεται η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα παρέχει δωρεάν και καθολική πρόσβαση στα προϊόντα υγιεινής για την εμμηνόρροια, γεγονός που κάνει τον γύρο του διαδικτύου τις τελευταίες ώρες. Όπως αναφέρει ο Guardian, ο νόμος «περί προϊόντων περιόδου (ελεύθερη παροχή)», ο οποίος πέρασε ομόφωνα στο τελευταίο στάδιο ψήφισης την Τρίτη 24 Νοεμβρίου, επιβάλλει στις τοπικές κοινότητες να διαθέτουν δωρεάν τα προϊόντα περιόδου σε όσες το έχουν ανάγκη.

Επικεφαλής της εκστρατείας ήταν η τμηματάρχης Υγείας των Εργατικών, Monica Lennon, η οποία, μιλώντας στον Guardian, αποκάλεσε την ημέρα ψήφισης του νόμου ως «ημέρα υπερηφάνειας». «Αυτό θα σημάνει μια τεράστια διαφορά στις ζωές των γυναικών, των κοριτσιών και όσων έχουν εμμηνόρροια. Έχει ήδη γίνει μια σπουδαία δουλειά σε τοπικό επίπεδο ώστε να εξασφαλιστεί η ακεραιότητα στα άτομα που έχουν περίοδο», σημείωσε.

Σύμφωνα με τις ανθρωπιστικές οργανώσεις στην Σκωτία, η δυσκολία ατόμων να ανταπεξέλθουν οικονομικά στην αγορά προϊόντων περιόδου έχει αυξηθεί ιδιαίτερα εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού. Ενδεικτικό είναι ότι πρόσφατη έρευνα της ομάδας «Women for Independence» αποκαλύπτει πως μία στις πέντε γυναίκες στη χώρα αντιμετωπίζει τη λεγόμενη «φτώχεια περιόδου», μην μπορώντας να αγοράσει τα απαραίτητα, κάτι που έχει σοβαρό υγειονομικό αντίκτυπο.

Το κόστος της πρωτοβουλίας θα ανέλθει σε ετήσιο επίπεδο στα 8,7 εκατ. λίρες, κάτι που ωστόσο δεν φαίνεται να αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα για την κυβέρνηση, αφού δείχνει αποφασισμένη να διασφαλίσει την ίση πρόσβαση σε κάτι που θα έπρεπε να μοιάζει δεδομένο και, συνάμα, την αξιοπρέπεια όλων των θηλυκοτήτων.

*Διαβάσαμε την είδηση στο ethnos.gr