Η Interpol εγκαινίασε μία νέα εφαρμογή για smartphone που επιτρέπει στους χρήστες να αναζητούν και να εντοπίζουν κλεμμένα έργα τέχνης, μέσα από ένα λογισμικό αναγνώρισης εικόνων. Πρόκειται για ένα εργαλείο που οι αρχές ελπίζουν πως θα τους βοηθήσει να ανακτήσουν περισσότερα χαμένα έργα, καθώς και να περιορίσουν το trafficking.

Ουσιαστικά, τo app με τίτλο ID-Art, επιτρέπει στους χρήστες να φωτογραφίσουν το έργο, που υποψιάζονται πως έχει κλαπεί, να ανεβάσουν τη φωτογραφία στην εφαρμογή και να βάλουν κάποια στοιχεία στη μηχανή αναζήτησης του οργανισμού (που βασίζεται σε μία τεράστια βάση δεδομένων με πληροφορίες για πάνω από 52 χιλιάδες χαμένα έργα τέχνης).

Αν το έργο ταιριάζει με κάποιο κλεμμένο, τότε η εφαρμογή δίνει περισσότερες πληροφορίες στους χρήστες και τους προτρέπει να κάνουν καταγγελία στην Interpol.

Έτσι, οποιοσδήποτε έχει smartphone θα μπορεί αμέσως να εντοπίσει ένα κλεμμένο έργο μέσα από το κινητό του. Μάλιστα, η Interpol δήλωσε ότι όσο η εφαρμογή ήταν σε πιλοτική φάση δύο Καραμπινιέροι κατάφεραν να αναγνωρίσουν δύο κλεμμένα γλυπτά στην Ιταλία.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Υποδιευθυντή της UNESCO για τον Πολιτισμό, Ernesto Ottone: «Η νέα εφαρμογή της Interpol αποτελεί τεράστιο ορόσημο στον διεθνή αγώνα κατά του trafficking πολιτισμικής ιδιοκτησίας» καθώς «θα ενθαρρύνει τους πιθανούς αγοραστές να είναι πιο προσεκτικοί όταν αγοράζουν ένα έργο τέχνης».

Στην εφαρμογή υπάρχει επίσης μία επιλογή, ώστε να μπορεί κανείς να ενημερώσει σχετικά με σημαντικές πολιτισμικές τοποθεσίες που βρίσκονται σε κίνδυνο, όπως ιστορικά ή αρχαιολογικά μνημεία που μπορεί να έχουν καταστραφεί από φυσικές καταστροφές, πόλεμο ή κλοπές.

Περισσότερες πληροφορίες για την εφαρμογή εδώ.

 

*Πηγή είδησης