Γράφει η Ισμήνη Βυθούλκα

Το Τόκιο σχεδιάζει να δημιουργήσει «ηλιακούς δρόμους» που θα συλλέγουν ενέργεια μέσω ηλιακών συλλεκτών, οι οποίοι θα είναι εγκατεστημένοι πάνω στην επιφάνεια των οδών.

Οι νέες τεχνολογίες έχουν ήδη εγκατασταθεί από τον Μάιο στον χώρο στάθμευσης του καταστήματος «Seven-Eleven» στο Sagamihara, ενώ αναμένεται να τοποθετηθούν σε δημόσιες εγκαταστάσεις το επόμενο έτος, όπως δήλωσαν οι αρχές της πόλης. Η προσπάθειά τους αποσκοπεί στην προώθηση του Τόκιο ως φιλική προς το περιβάλλον πόλη, ενόψει των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του 2020.

Ο ηλιακός δρόμος αποτελείται από ένα σύστημα ηλιακών πάνελ, τα οποία είναι τοποθετημένα στον δρόμο κι η επιφάνειά τους είναι καλυμμένη με μια ειδική ρητίνη για να ενισχυθεί η ανθεκτικότητά τους, καθώς τα οχήματα διασχίζουν την οδό. Ένας από τους υπεύθυνους στο κατάστημα Seven-Eleven δήλωσε πως το ηλιακό οδικό δίκτυο μπορεί να παράγει ετησίως 16.145 κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας, καλύπτοντας περίπου το 9% του συνόλου της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει το κατάστημα.

Η κυβέρνηση του Τόκιο επικεντρώθηκε στους ηλιακούς δρόμους για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές κι έθεσε ως στόχο να παρέχει περίπου το 30% της συνολικής κατανάλωσης της πόλης έως το 2030.

Να σημειωθεί εδώ πως στη Γαλλία και στην Ολλανδία έχουν ήδη εισαχθεί ηλιακοί δρόμοι σε αυτοκινητόδρομους και ποδηλατόδρομους. Γενικότερα εάν λάβουμε υπόψιν το μέγεθος της επιφάνειας που μπορούμε να εκμεταλλευτούμε σε μια πόλη, παρόλο το σχετικά υψηλό κόστος εγκατάστασης, η παραγωγή ενέργειας μέσω των ηλιακών δρόμων θα είναι πολύ μεγάλη.

Οι αρχές του Τόκιο ευελπιστούν με την πρωτοβουλία τους να βοηθήσουν στην εξάπλωση των ηλιακών δρόμων και στην υπόλοιπη χώρα.