Έναν πρωτότυπο τρόπο να παροτρύνει τα παιδιά να διαβάζουν βιβλία, μαθαίνοντάς τους παράλληλα να προστατεύουν το περιβάλλον, βρήκε η Raden Roro Hendarti από την Ινδονησία. Καθημερινά κυκλοφορεί με το φορτωμένο με βιβλία τρίκυκλό της στο χωριό Muntang δανείζοντας βιβλία στα παιδιά, με αντάλλαγμα πλαστικά ποτήρια, σακούλες και άλλα απορρίμματα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters, η 48χρονη συλλέγει περίπου 100 κιλά απορριμμάτων κάθε εβδομάδα, τα οποία στη συνέχεια ταξινομούνται και προωθούνται προς ανακύκλωση ή πωλούνται. Η ίδια έχει ένα απόθεμα 6.000 βιβλίων που μπορεί να δανείσει, ενώ σχεδιάζει να επεκτείνει τη «βιβλιοθήκη των σκουπιδιών» και σε άλλες γειτονικές περιοχές.

«Ας χτίσουμε μια κουλτούρα φιλαναγνωσίας από νεαρή ηλικία για να περιορίσουμε τη ζημιά του διαδικτυακού κόσμου», λέει η Raden. «Πρέπει επίσης να μεριμνήσουμε για τα απόβλητά μας, ώστε να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή και να σώσουμε τη Γη από τα σκουπίδια»

Σημειωτέον ότι η πλησιέστερη δημόσια βιβλιοθήκη δε βλέπει ανταγωνιστικά τη «βιβλιοθήκη των σκουπιδιών», αλλά αντίθετα αναγνωρίζει πως συνεισφέρει στις δικές της προσπάθειες για την καταπολέμηση του εθισμού των παιδιών στα διαδικτυακά παιχνίδια και για την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας.

*Πηγή είδησης