Το υπουργικό συμβούλιο της Ισπανίας ενέκρινε την Τρίτη το νομοσχέδιο που χορηγεί ιατρική άδεια μετ’ αποδοχών σε γυναίκες που υποφέρουν από έντονους πόνους περιόδου, καθιστώντας την πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που προωθεί τέτοια νομοθεσία.

Πλέον, η προτεινόμενη νομοθεσία πρέπει να εγκριθεί από το ισπανικό κοινοβούλιο μέσω ψηφοφορίας.

Δεν είναι σαφές εάν η κυβέρνηση συνασπισμού μειοψηφίας του Πέδρο Σάντσεθ, η οποία έχει θέσει τα δικαιώματα των γυναικών σε προτεραιότητα, έχει αρκετή υποστήριξη ώστε η νομοθεσία να εγκριθεί.

Το ισπανικό νομοσχέδιο δίνει το δικαίωμα στις εργαζόμενες που βιώνουν πόνους περιόδου να παίρνουν άδεια, με το κρατικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης να την πληρώνουν. Όπως και με την άδεια μετ’ αποδοχών για άλλους λόγους υγείας, ο γιατρός καλείται να υπογράψει σχετικό χαρτί.

Η υπουργός Ισότητας Ειρήνη Μοντέρο είπε ότι ο νόμος θα αναγνωρίσει ένα πρόβλημα υγείας που κρύβεται κάτω από το χαλάκι μέχρι σήμερα.

«Η περίοδος δεν είναι πλέον ταμπού», είπε σε συνέντευξη Τύπου μετά την έγκριση του νομοσχεδίου από το υπουργικό συμβούλιο.

«Θα είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που θα εισαγάγει μια προσωρινή αναρρωτική άδεια που χρηματοδοτείται πλήρως από το κράτος για τις επώδυνες περιόδους», πρόσθεσε.

«Δεν χρειάζεται πλέον να δουλεύουμε με πόνο, να παίρνουμε χάπια πριν φτάσουμε στη δουλειά και να πρέπει να κρύψουμε το γεγονός ότι πονάμε που μας κάνει να μην μπορούμε να εργαστούμε», τόνισε.

*Πηγή είδησης