Γράφει η Έφη Φωτεινού

Η Μάρθα Τομπουλίδου είναι αναμφίβολα μία χαρισματική ηθοποιός και  πάνω απ’ όλα, ένας φωτεινός άνθρωπος. Έχει θετική ενέργεια, πάθος για τη δουλειά της και για τη ζωή  και δεν κάνει τίποτα, αν δεν το νιώσει πρώτα στην καρδιά της . Θα μπορούσε να είναι η γυναικεία εκδοχή του «Μικρού Πρίγκιπα» με αυτήν την παιδικότητα και την αυθεντικότητα που τη χαρακτηρίζουν. 

Έχοντας έμφυτη καλλιτεχνική ευαισθησία και φλέβα, σπούδασε στη Δραματική Σχολή Αθηνών του Γ. Θεοδοσιάδη, απ’ την οποία αποφοίτησε, μετά τις σπουδές της στη Φιλοσοφική Σχολή στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Έχει συνεργαστεί με το Εθνικό Θέατρο σε πολλές παραγωγές αρχαίου δράματος, με εμφανίσεις στην Επίδαυρο, στο Μέγαρο Μουσικής, στο Ελεύθερο Θέατρο, σε συναυλίες, φεστιβάλ και στην τηλεόραση όπου έχουμε τη χαρά να την παρακολουθούμε τελευταία, στην καθημερινή δημοφιλή σειρά του Alpha  «Τατουάζ». 

Τα επικοινωνιακά της χαρίσματα, η φαντασία της και η επιθυμία της να προσφέρει και να μοιράζεται, έχουν κοινό παρανομαστή την αγάπη της στις ιστορίες. Η ιστορία της που ξεχωρίζει,  το «Όμως εγώ θα πω!», είναι βγαλμένη απ’ την πρώτη της ατάκα ως ηθοποιός  στη «Μήδεια» του Ευριπίδη με το Εθνικό Θέατρο μπροστά σε χιλιάδες κόσμο στην Επίδαυρο. Από τότε δεν έχει σταματήσει να λέει ιστορίες στο χαρτί, στο γυαλί, στη σκηνή, και στην κουζίνα της ακόμη. 

Γιατί, οι δημιουργικές της ανησυχίες δεν περιορίζονται μόνο στην υποκριτική και στη γραφή, αλλά και στη ζαχαροπλαστική. Δημιουργεί με μεράκι και πάθος λαχταριστές συνταγές, που τις συνοδεύει με τις ανάλογες ιστορίες που γράφει μετά γι’ αυτές. Έτσι ακριβώς γεννήθηκε το ημερολόγιό της «Γλυκά και Ιστορίες 2013».

Το 2001 κέρδισε την Υποτροφία Fulbright ως ηθοποιός, και πήγε στη ΝΥ, όπου πήρε μαθήματα θεάτρου, τραγουδιού και χορού στο HB Studio, στο Τom Todoroff Studio και στο Broadway Dance Center δίπλα σε σπουδαίους δασκάλους.

Στη ΝΥ εργάστηκε πολλά χρόνια ως ηθοποιός και σκηνοθέτης σε κλασσικό και σύγχρονο θέατρο, υπήρξε ιδρύτρια και καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεάτρου «Ιχνευτές», αρθρογράφησε στην εφημερίδα Greek News και ήταν ραδιοφωνική παραγωγός στο ραδιόφωνο του Hellas FM Radio Station. 

Επέστρεψε πρόσφατα στην Ελλάδα, έχοντας στις αποσκευές της γνωριμίες με υπέροχους ανθρώπους, εμπειρίες από διαφορετικούς πολιτισμούς, ταξίδια σε ινδιάνικους καταυλισμούς κι ένα σωρό ιστορίες να διηγηθεί, παίζοντας, γράφοντας και ψήνοντας ακόμη. 

Η Μάρθα Τομπουλίδου δουλεύει με πάθος σε ό,τι κάνει και δίνει την ψυχή της σε ό,τι αγαπάει. Έχει μια μοναδική ικανότητα να σε κάνει να ονειρεύεσαι και να «ταξιδεύεις» μέσα απ’ τις ιστορίες της και πιστεύει ιδιαίτερα στις λέξεις που φέρουν τη δική τους ενέργεια. 

Αγαπάει πολύ τα ταξίδια και θα έλεγε κανείς πως ζει η ίδια κάπως μποέμ καλλιτεχνικά και αντισυμβατικά, αφού δε διστάζει να βάζει το δάχτυλο στο χάρτη και να ταξιδεύει με ένα σακίδιο στην πλάτη με πυξίδα την καρδιά της.

Η εσωτερική της ανάγκη να γνωρίσει το διαφορετικό, να περπατήσει αχαρτογράφητους δρόμους και να μη μένει στα γνώριμα, στα ασφαλή και στα «συνηθισμένα», έχει σαν αποτέλεσμα το συνεχή ανεφοδιασμό της σε εικόνες και καινούριες πηγές έμπνευσης. 

“Το σώμα και η ψυχή ενός ρόλου» είναι ένας θεατρικός κύκλος μαθημάτων που άρχισε πρόσφατα να διδάσκει στο Open Theater, όπου δίνει σε ηθοποιούς και μη, εργαλεία για το πλάσιμο ενός ρόλου, μέσα από ασκήσεις κίνησης, μουσικής, αυτοσχεδιασμού και ονείρου. 

Αναμένουμε με ανυπομονησία την επόμενή της κίνηση και της ευχόμαστε να συνεχίσει να ζει πάντα, έτσι δημιουργικά και με πάθος.