Όταν υπάρχει διάθεση, φαντασία, δημιουργικότητα καμία πανδημία δεν μπορεί να βάλει στεγανά. Πόσο μάλλον, αν όλα τα προηγούμενα ξεπηδούν από παιδικά μυαλά και καρδιές.

Έτσι, λοιπόν, σε δέκα σχολεία, τη σχολική χρονιά 2019-20 που όλα φάνηκαν να παγώνουν, η καρδιά του δικτύου «Κλικ, προστάτευσέ το!» συνέχισε να χτυπά!

Εκπαιδευτικοί και μαθητές φρόντισαν για αυτό και έστειλαν τις φωτογραφίες για να γίνει η ψηφιακή αυτή έκθεση.

Εξαιρετικές φωτογραφίες μαθητών, ποικιλία θεμάτων που επέλεξαν να προστατεύσουν, διαφορετικές προσεγγίσεις του Κλικ και δράσεις που ανέλαβαν τα παιδιά για να ομορφύνουν το σχολείο τους και να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού.

Η ίδια η έκθεση, άλλωστε, είναι και μια δράση, αφού τα θέματά τους προβάλλονται σε όλο τον κόσμο και η φωτογραφία μιλά σε όλες τις γλώσσες!

Στην δράση συμμετείχαν το 1ο Γυμνάσιο Καλαμαριάς, το 2ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης, το 36ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, το ΕΠΑΛ Νιγρίτας Σερρών, το 1ο Γυμνάσιο Θέρμης, το ΓΕΕΛ-Εκκλησιαστικό Γυμνάσιο Νεάπολης, το 3ο Γυμνάσιο Εχεδώρου, το Γυμνάσιο Περίστασης Πιερίας, το 2ο Γυμνάσιο Ευκαρπίας και το 2ο ΓΕΛ Ωραιοκάστρου .

Την επιμέλεια της έκθεσης ανέλαβε η υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης Αντωνία Δαρδιώτη, συντονίστρια του δικτύου «Κλικ, προστάτευσέ το», ενώ ο σχεδιασμός της φέρει την υπογραφή του αρχιτέκτονα Ανάσταση Γκουζκούνη, ο οποίος προσέφερε αφιλοκερδώς τις πολύτιμες υπηρεσίες του.

Αξιοσημείωτο σε όλο αυτό το εγχείρημα είναι το γεγονός,  ότι μέσα από αυτή την έκθεση τα παιδιά καλούν όλο τον κόσμο να προσέξουν τα δέντρα, τα μνημεία της πόλης, την προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ κ.λπ., θέματα που αυτά επέλεξαν ότι χρειάζονται προστασία ή ανάδειξη.

 

Τι είναι το «Κλικ, προστάτευσέ το»

Πρόκειται για ένα δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης σχολείων Α’θμιας και Β’θμιας Εκπαίδευσης της Κεντρικής Μακεδονίας.

Σε αυτά τα σχολεία, ένας ή περισσότεροι εκπαιδευτικοί υλοποιούν με μία ομάδα μαθητών την εκπαιδευτική πρόταση του δικτύου, η οποία αξιοποιεί την τέχνη της φωτογραφίας.

Σκοπό έχει να στρέψει τη ματιά των μαθητών σε ό, τι αξίζει να προστατευθεί στο περιβάλλον τους, να τους ευαισθητοποιήσει και να τους παροτρύνει στην ανάληψη ενεργού δράσης.

Στο τέλος κάθε σχολικής χρονιάς, από το 2015 και μετά, επιλεγμένες φωτογραφίες μαθητών του δικτύου παρουσιάζονται σε εκθεσιακούς χώρους της Θεσσαλονίκης.

 

Πώς θα δείτε την ψηφιακή έκθεση

Η ανατροπή που έφερε η πανδημία το 2020, οδήγησε στην αξιοποίηση ψηφιακών εργαλείων, όπως το artsteps, για την εγκατάσταση της έκθεσης του δικτύου. (δείτε εδώ την έκθεση)

Για την πλοήγηση, καλό θα ήταν να την δείτε την σε οθόνη υπολογιστή, να αξιοποιήστε το ποντίκι και κυρίως τα βελάκια του πληκτρολογίου.

Για να ενεργοποιηθούν τα βελάκια πρέπει να πατήσετε μία φορά το ποντίκι μέσα στην έκθεση.

Θα σας βοηθήσει κάτω αριστερά, η κάτοψη της έκθεσης, ένα μικρό μαύρο εικονίδιο. Μπορείτε να πάτε όπου θέλετε μέσα στην έκθεση με το ποντίκι, με κλικ στην κάτοψη. Με κλικ σταματάτε επίσης.

Επίσης, μπορείτε να κατεβάσετε την εφαρμογή artsteps app στο κινητό και να τη δείτε με το ματάκι που βγάζει στην οθόνη. Αν θέλετε τέλος, να δείτε μία φωτογραφία με μεγαλύτερη προσοχή, πατάτε κλικ πάνω της, θα ανοίξει ένα νέο παράθυρο με πληροφορίες π.χ. αν έχει λεζάντα ή όνομα φωτογράφου μαθητή.

Αν κάνετε λογαριασμό στο artsteps μπορείτε να  κάνετε και like και να προσθέσετε σχόλια για την έκθεση! Σίγουρα, τα παιδιά θα το ευχαριστηθούν.

*Διαβάσαμε την είδηση στο infokids.gr