Μέχρι πριν από επτά χρόνια ο Luca Ambrogio Santini ήταν ιδιοκτήτης βιβλιοπωλείου στο Μιλάνο, το οποίο αναγκάστηκε να κλείσει λόγω του αυξημένου κόστους λειτουργίας του. Όμως δεν παράτησε το επάγγελμά του: το 2015 ξεκίνησε το Libri Sotto Casa, μετέτρεψε δηλαδή ένα κόκκινο ποδήλατο σε κινητό βιβλιοπωλείο και μαζί του γυρνά στους δρόμους της πόλης, πουλώντας βιβλία.

Μιλώντας στη διαδικτυακή εφημερίδα Artribune, ο Santini εξήγησε ότι οι πελάτες του μπορούν να παραγγείλουν τα βιβλία που θέλουν μέσω της σελίδας του στο Facebook, μέσω της εφαρμογής WhatsApp ή με ένα e-mail και εκείνος τα παραδίδει στο σπίτι τους με το ποδήλατο. Μάλιστα, ανέφερε ότι φέτος έχει περισσότερες παραγγελίες, καθώς οι Μιλανέζοι μένουν πιο πολύ στα σπίτια τους λόγω της πανδημίας.

Ο Santini έχει χαρακτηριστεί ως «Δον Κιχώτης των βιβλιοπωλών» για τη μάχη που δίνει ενάντια στην Amazon και άλλες online πλατφόρμες πώλησης βιβλίων, που απειλούν με αφανισμό τα παραδοσιακά βιβλιοπωλεία. Ο ίδιος σχολίασε σχετικά με το ηλεκτρονικό εμπόριο: «Αν και είναι αλήθεια ότι το ηλεκτρονικό εμπόριο φτάνει ακόμα και εκεί που δεν υπάρχουν βιβλιοπωλεία, είναι εξίσου αλήθεια ότι η φυσική παρουσία του βιβλιοπώλη που μπορεί να συμβουλέψει και να επικοινωνήσει με τον πελάτη είναι μία επιπρόσθετη αξία. Ένα στοιχείο που εξαφανίζεται και που δεν πρέπει να χάσουμε».

*Διαβάσαμε την είδηση στο diastixo.gr