Η σχεδιάστρια Μαίρη Κατράντζου, στις 3 Οκτωβρίου, θα παρουσιάσει τη συλλογή της Spring/Summer 2020 σε ένα μοναδικό σημείο, στον Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο. Αυτή είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που το μνημείο -σύμβολο της Χρυσής Εποχής του Περικλή- φιλοξενεί μια ιδιωτική εκδήλωση. Η σχεδιάστρια, φέτος, συμπλήρωσε δέκα χρόνια παρουσίας στον χώρο της μόδας ενώ οι δημιουργίες της έχουν φτάσει σε όλες τις γωνιές του πλανήτη αλλά και στον Λευκό οίκο. Η Michelle Obama, η Melania Trump αλλά και καλλιτέχνιδες, όπως η Beyoncé, η Lady Gaga και η Cate Blanchett επιλέγουν σταθερά την έμπνευση και το ταλέντο της Ελληνίδας σχεδιάστριας.

Η Κατράντζου κάνοντας αυτή την επιστροφή στις ρίζες, δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή της: «Ήθελα εδώ και καιρό να κάνω κάτι στην Ελλάδα και με αφορμή τα δέκα χρόνια μας στον χώρο, αυτή μου φάνηκε η κατάλληλη στιγμή». Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί πως η 36χρονη έχει δημιουργήσει μια ξεχωριστή συνεργασία με τον Σύλλογο Φίλων Παιδιών με Καρκίνο ΕΛΠΙΔΑ της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη -ιδρύτριας του πρώτου Ογκολογικού Νοσοκομείου Παίδων στην Ελλάδα, καθώς και της Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού Οστών που γιορτάζει φέτος το 30 χρόνια από την ίδρυση του, κάτι που έδωσε το κίνητρο στις δυο γυναίκες να ενώσουν τις δυνάμεις τους.

«Νομίζω ότι η Μαριάννα πίστευε πως θα ήθελα να κάνω ένα πιο κλειστό show. Όταν εξήγησα σε εκείνη αλλά και στην επιτροπή πως ήθελα να κάνω κάτι αφιερωμένο στην Ελλάδα και πως το όνειρο μου ήταν να γίνει στον Ναό του Ποσειδώνα, όλοι σιώπησαν», είπε σε συνέντευξή της η σχεδιάστρια. Και η σιωπή τους ήταν δικαιολογημένη, αν σκεφτεί κανείς τους αυστηρούς κανόνες του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (Κ.Α.Σ.), το οποίο απέρριψε την αίτηση του οίκου Gucci το 2017, που ζητούσε να παρουσιάσει την τότε συλλογή του στην Ακρόπολη. 

«Είναι πολύ δύσκολο γιατί πρέπει να εγκριθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού και από το Κ.Α.Σ. και έτσι η όλη διαδικασία χρειάστηκε έξι μήνες», συνέχισε η Κατράντζου. «Τον Ιούλιο, καταφέραμε αυτό που τότε θεωρούσα αδύνατο και πήραμε θετική απάντηση. Ήμουν τόσο ενθουσιασμένη που έβαλα τα κλάματα. Βρίσκομαι δέκα χρόνια σε αυτόν το χώρο και αυτή ήταν η πρώτη φορά που αντέδρασα έτσι».

Η  Μαίρη Κατράντζου εξήγησε σε συνέντευξή της τον λόγο που κάνει ξεχωριστή αυτή την παρουσίαση στον Ναό του Ποσειδώνα συνδυαστικά με το φιλανθρωπικό έργο της κας. Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη: «Ενώνουμε τις δυνάμεις μας προκειμένου να συγκεντρώσουμε έσοδα για καλό σκοπό κάποιες από τις θέσεις θα δοθούν ως δωρεές στην ΕΛΠΙΔΑ- και η συλλογή απαρτίζεται από looks με διαφορετικές τεχνικές στα υφάσματα, εμπνευσμένες από τις τέχνες, τη λογοτεχνία και την επιστήμη της εποχής που χτίστηκε ο ναός».

Δημιούργημα του Ικτίνου, αρχιτέκτονα του Ναού του Ήφαιστου στην Παλιά Αγορά της Αθήνας που χρονολογείται γύρω στο 444 π.Χ. (την ίδια χρονολογία με τον Παρθενώνα), ο Ναός του Ποσειδώνα είναι αφιερωμένος και πήρε την ονομασία του από τον θεό της θάλασσας. Χτισμένος πάνω σε έναν βράχο, δεσπόζει πάνω από το πέλαγος, ενώ σύμφωνα με τη μυθολογία, σε εκείνο το σημείο ο Βασιλιάς Αιγέας πιστεύοντας πως ο γιος του Θησέας σκοτώθηκε από το Μινώταυρο, έδωσε τέλος στη ζωή του πηδώντας στη θάλασσα, δίνοντας με τη σειρά του το όνομά του στο Αιγαίο Πέλαγος.

«Η πρώτη φορά που επισκέφθηκε η σχεδιάστρια  τον Ναό του Ποσειδώνα ήταν σε ηλικία δέκα ετών:  «Νιώθεις εντελώς ελεύθερος. Είναι ένα μέρος όπου σαν έφηβη μπορούσα να πάω και να απομονωθώ στις σκέψεις μου. Αν και συνήθως είναι γεμάτο από τουρίστες, νιώθεις πραγματική σύνδεση με τα στοιχεία της φύσης. Είναι το μοναδικό μνημείο που έχω επισκεφθεί, που συνδυάζει τον ουρανό, τη θάλασσα και τη γη» είπε σε συνέντευξή της.

Τη μουσική στην εκδήλωση θα “ντύσει” ο βραβευμένος με Όσκαρ συνθέτης, Βαγγέλης Παπαθανασίου, ο οποίος εκτιμά ιδιαίτερα την Ελληνίδα σχεδιάστρια αφού θα είναι η τρίτη φορά που θα συνεργαστούν. Πρώτη φορά το φθινόπωρο του 2018, στο show της Μ. Κατράντζου, όπου γιόρτασε τα δέκα χρόνια παρουσίας της στον χώρο της μόδας, αλλά και στη χορευτική παραγωγή του Russell Maliphant The Thread, που ανέβηκε στο Λονδίνο και στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου. Την παραγωγή στον Nαό του Ποσειδώνα έχει αναλάβει ο Etienne Russo του Villa Eugenie.

*Διαβάσαμε την είδηση στο www.ellines.com