Μοντέλα -τόσο γυναίκες όσο και άντρες- με υποδήματα από ζαχαροκάλαμο και καφέ έστειλε να βαδίσουν στην πασαρέλα ο Bottega Veneta στο show για την κολεξιόν Φθινόπωρο-Χειμώνας 2020. Ο ιταλικός οίκος μόδας υποστηρίζει ότι αυτά τα υποδήματα -ένα υβρίδιο μεταξύ clog και wellingto – είναι πλήρως βιοδιασπώμενα.

«Το καουτσούκ είναι κατασκευασμένο με φυσικά μόρια, συμπεριλαμβανομένων μορίων από ζαχαροκάλαμο και καφέ, αντί για συνθετικά χημικά» εξήγησαν από τον οίκο, μιλώντας στο Dezeen. «Αυτό σημαίνει ότι θα βιοδιασπαστούν μέσα σε έναν χρόνο από την ταφή τους κάτω από το χώμα ή αν τοποθετηθούν σε ελεγχόμενο περιβάλλον με ειδικές συνθήκες φωτός και υγρασίας και με την παρουσία μικροοργανισμών».

Ο Bottega Veneta ήταν ο πρώτος οίκος ειδών πολυτελείας που απέκτησε πιστοποιητικό LEED για το «στρατηγείο» του, και η κίνηση αυτή ήταν η πρώτη ενός οίκου, συνώνυμου εδώ και πολύ καιρό με δερμάτινα είδη, στην κατεύθυνση της βιωσιμότητας.

Αν και αυτή η κολεξιόν που παρουσίασε ο διευθυντής δημιουργικού Ντάνιλε Λι εξακολουθούσε να περιλαμβάνει δερμάτινα είδη – κλασικές Western μπότες και τσαντάκια με κρόσσια στην κλασική πλέξη Intreciatto του οίκου – αυτή η κίνηση προς βιοδιασπώμενα υποδήματα από βιοπλαστικό δηλώνει ότι ο Bottega Veneta αρχίζει να εξετάζει εναλλακτικές.

*Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ