Γνωρίζατε πως υπάρχει η τοποθεσία Χαλάστρα είκοσι χιλιόμετρα έξω από τη Θεσσαλονίκη, η περιοχή Νεύρα στον Θρακικό κάμπο, το χωριό Αφράτο στα ορεινά της Αιτωλοακαρνανίας; Κάποιοι τις μάθαμε πρόσφατα ενώ ούτε απ’ έξω δεν περάσαμε.
Τα τελευταία πέντε χρόνια η Δάφνη Ρήγα ζει μόνιμα στην Ιταλία όπου σπούδασε αρχιτεκτονική. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο διδακτορικό της, στο τμήμα αστικού σχεδιασμού του Πολυτεχνείο του Μιλάνου, το οποίο ερευνά εναλλακτικές μορφές τουρισμού για την ανάδειξη περιθωριοποιημένων περιοχών.
Από μικρή είχε ένα έντονο ενδιαφέρον για τη γεωγραφία, «με θυμάμαι να χαζεύω χάρτες, να διαβάζω για μέρη που ονειρευόμουν να επισκεφθώ, να προσπαθώ να προσανατολιστώ», όπως λέει. Οι σπουδές της ενίσχυσαν αυτό το ενδιαφέρον και της έδωσαν περισσότερες γνώσεις σε σχέση με την χαρτογραφική απεικόνιση. Όταν ταξιδεύει δίνει σημασία στις ταμπέλες με τα ονόματα των περιοχών που διασχίζει. «Λόγω της τάσης μου να αναζητώ τις ετυμολογίες των λέξεων, πολλά από τα ονόματα που βλέπω εγγράφονται αυτομάτως στο μυαλό μου». Το πρώτο περίεργο τοπωνύμιο που συνάντησε είναι ο Μπούμπουκας, ένα Καλαβρυτοχώρι με ελάχιστους μόνιμους κατοίκους χτισμένο σε υψόμετρο 725 μέτρων.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Αφορμή για τη δημιουργία του toponimio ήταν κάποιοι λογαριασμοί που ακολουθεί στο instagram, όπως το sadtopographies -το δικό της account είναι η ελληνική του βερσιόν. Κατά τη διάρκεια της πρώτης καραντίνας άρχισε να περιεργάζεται τον χάρτη της Ελλάδας προσπαθώντας να καταλάβει αν θα είχε νόημα να τρέξει ένα παρόμοιο πρότζεκτ. Τελικά, το υλικό που βρήκε ήταν τόσο που αποφάσισε πως έχει.
«Από τα μέρη που έχω δημοσιεύσει μέχρι τώρα, έχει βρεθεί στην Πρέζα, στις Φλέβες, στον Κρεμασμένο Λαγό. Έπειτα, κάποια από τα αγαπημένα μου είναι τα Μακριά Μαλλιά, το Σκάλωμα, ο Κερατόκαμπος, η Μαύρη Ώρα, ο Παππούς». Προτεραιότητά της είναι να επισκεφθεί τις περιοχές γύρω από την Ξάνθη και τη Νότια Κρήτη, «που είναι γεμάτες με αστεία τοπωνύμια».
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Παρουσιάζοντας τοπωνύμια που έχουν γλωσσικό ενδιαφέρον και που κατά πάσα πιθανότητα η πλειονότητα του κόσμου δεν γνωρίζει, σκοπός της σελίδας δεν είναι να παρέχει πλήρη γεωγραφικά στοιχεία, η διαχειρίστρια του θεώρησε καλύτερο να κρατήσει μια πιο μίνιμαλ μορφή στην παρουσίαση των τοπωνυμίων, κάνοντας ουσιαστικά screenshots από τους χάρτες του Google. Πιστεύει πως το toponimio μπορεί να λειτουργήσει ως αφορμή ώστε οι ακόλουθοί του να ψάξουν περισσότερες πληροφορίες για κάτι που ίσως τους ενδιαφέρει. «Το γεγονός ότι κάθε post παραθέτει ένα μίνιμουμ στοιχείων για κάθε τόπο και δεν αναλώνεται σε ταξιδιωτικές πληροφορίες -όπως ήδη συμβαίνει σε τόσες άλλες σελίδες- είναι σκόπιμο. Μου αρέσει και μου αρκεί η ιδέα του ότι αυτό που κάνω μπορεί να λειτουργήσει σαν έναυσμα για να ενεργοποιηθεί μια διαδικασία αναζήτησης και εξερεύνησης, για να ανακαλύψουμε τη χώρα με έναν άλλον τρόπο, για να δούμε τον τόπο που μας περιβάλλει με άλλο μάτι. Έτσι, ίσως το toponimio μπορεί να συμβάλλει στο να βελτιωθεί η σχέση μας με τη γεωγραφία. Ενθουσιάζομαι κάθε φορά που μου στέλνουν κάποιο τοπωνύμιο που μου έχει διαφύγει, ή όταν μου παραθέτουν πληροφορίες για κάποιο άλλο. Εκείνοι που μοιράζονται την ίδια τρέλα με εμένα είναι και το κίνητρό μου για να κρατάω τον λογαριασμό. Χαίρομαι όταν κάποιος μου πει ότι του έφτιαξα τη μέρα με αυτό που ανέβασα».
Ήδη στη λίστα της περιλαμβάνονται γύρω στα 500 τοπωνύμια που περιμένουν να αναρτηθούν. Ταυτόχρονα στα stories της σελίδας ανεβάζει screenshots τοποθεσιών που έχουν αναρτηθεί από χρήστες του google maps, όπως για παράδειγμα το «αγαπημένο σποτ τροχαίας». Εκτός από τα ελληνικά τοπωνύμια, αναζητά και ξένα τα οποία παραπέμπουν ηχητικά σε ελληνικές λέξεις. «Στο μέλλον, θα ήθελα να εμπλουτίσω το πρότζεκτ δημιουργώντας έναν διαδραστικό χάρτη με όλα τα τοπωνύμια που έχουν αναρτηθεί. Το μεγαλύτερο βήμα, ωστόσο, θα ήταν να ξεφύγει το πρότζεκτ από τη virtual μορφή που έχει, και να δημιουργηθεί ένα λεύκωμα που θα περιλαμβάνει όλα τα τοπωνύμια που υπάρχουν στην σελίδα. Πρόκειται για μια ιδέα που έχω εδώ και καιρό και θα ήθελα να υλοποιήσω στο μέλλον, έτσι ώστε το toponimio να αφήσει ένα μικρό, χειροπιαστό αποτύπωμα».
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.