Γράφει η Ισμήνη Βυθούλκα

Ο καλλιτέχνης Michael Murphy, με έδρα το Μπρούκλιν, δημιουργεί εκπληκτικά γλυπτά χρησιμοποιώντας αιωρούμενα στρώματα με όλων των ειδών διαφορετικά αντικείμενα κι υλικά.

Τ’ ανεπανάληπτα έργα τέχνης που παρουσιάζει είναι αποτέλεσμα μεγάλης πειθαρχίας, ακρίβειας κι υψηλής αντιληπτικής ικανότητας. Η προσέγγιση του Murphy θέτει τα θεμέλια για μια υλικοτεχνική δημιουργία που απαιτεί αρκετό θάρρος για να υλοποιηθεί, πιέζοντας τον εαυτό του για την άψογη εκτέλεση περίπλοκων ιδεών, οι οποίες δεν είναι εκεί μόνο για να τις θαυμάσουν οι επισκέπτες αλλά και για να μεταφέρουν μηνύματα, τροφοδοτώντας τον προβληματισμό.

Οι οπτικές αυταπάτες των γλυπτών του, αναγκάζουν τους θεατές να περπατούν γύρω τους και να τα παρατηρούν από διαφορετικές γωνίες. Αναζητά συνεχώς νέα υλικά, τα οποία θέλει να ερευνά και να χειραγωγεί προσαρμόζοντάς τα σε αυτό που θέλει να κατασκευάσει, καθώς επίσης και νέες καινοτόμες μεθόδους για την εκτέλεση των έργων του.

Συνηθίζει ν’ αντιπαραθέτει τα αντικείμενα με τις μορφές, τα θέματα που εξιστορούν τα έργα του με τη δομή τους και το ακροατήριο με τα απτά γεγονότα. Η εκλεπτυσμένη εννοιολογία των δημιουργιών του θα μπορούσαμε να πούμε πως αντηχεί πραγματικότητες που πολλές φορές αρνούμαστε να δούμε, αλλά είναι απαραίτητο κάποιος να μας τις υπενθυμίζει ανασύροντας όσα προσπαθούμε εις γνώσιν μας ν’ αγνοούμε.  

Incroyables sculptures anamorphiques

Les sculptures anamorphiques de l'artiste Michael Murphy golem13.fr/les-sculptures-anamorphiques-de-michael-murphy

Posted by GOLEM13 on Thursday, 31 May 2018

*Φωτογραφία εξωφύλλου www.jacklynk.com