Στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή οι φωτεινοί σηματοδότες στους δρόμους αυτού του κόσμου δείχνουν μεν από μια άλλη εποχή, αλλά από την άλλη ο ρόλος τους στη ρύθμιση της κυκλοφορίας είναι καθοριστικός.

Όχι όμως κι αναντικατάστατος, μιας και πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες, μεταξύ αυτών κι η «Ford», είναι πεπεισμένες -κι ας φαίνεται σαν απόσπασμα από ταινία φαντασίας- πως τα αυτοκίνητα μπορούν να κινούνται στις διασταυρώσεις χωρίς να τρακάρουν και χωρίς  να υπάρχουν φανάρια.

Γλιτώνοντας έτσι και χρόνο, καθώς έρευνες αναφέρουν πως ετησίως περνάμε 2 μέρες της ζωής μας περιμένοντας μπροστά από έναν κόκκινο σηματοδότη, αλλά και καύσιμο και εκπομπές ρύπων.

Στο βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζεται ένα νέο σύστημα που εξελίσσει και δοκιμάζει η Ford και το οποίο ονομάζεται «Intersection Priority Management». Η λειτουργία του βασίζεται στην επικοινωνία μεταξύ των αυτοκινήτων και καθορίζει την ιδανική ταχύτητα με την οποία θα «συναντηθούν» στη διασταύρωση προκειμένου να μην υπάρχει κανένα θέμα.

Το βέβαιο είναι πως καταρχήν ακούγεται τρομακτικό αλλά στην πράξη θα αποδεικνύεται τόσο αποτελεσματικό που θα αυξήσει την ασφάλεια στις διασταυρώσεις, όπου καταγράφονται και τα περισσότερα ατυχήματα, κατά 60%.  

Για την εξέλιξη του Intersection Priority Management η Ford υποστηρίζει πως χρησιμοποίησε ως πρότυπο τον… άνθρωπο και πως κινείται κι αντιδρά ως πεζός και μεταξύ άλλων ανθρώπων. Το βέβαιο είναι ότι προκειμένου να μπορεί να λειτουργεί χωρίς θέματα θα πρέπει να περάσουν αρκετά χρόνια εφαρμογής της αυτόνομης οδήγησης στο κορυφαίο επίπεδό της 5 -σε αυτό δηλαδή που δεν θα απαιτείται παρουσία οδηγού και τα αυτοκίνητα δεν θα έχουν καν τιμόνι- προκειμένου να αποκτηθεί η απαραίτητη τεχνογνωσία.

*Διαβάσαμε την είδηση στο cnn.gr