Ο Χρήστος Χρήστου αναλαμβάνει χρέη προέδρου στους Γιατρούς χωρίς σύνορα. Στο επάγγελμα, ο Χρήστος Χρήστου είναι χειρουργός και πρόκειται να διαδεχθεί στη διεθνή προεδρία, τη Τζοάν Λιου.

Οι πρώτες του δηλώσεις

«Η διεθνής ανθρωπιστική, ιατρική δράση βρίσκεται σήμερα -περισσότερο ίσως από ποτέ- αντιμέτωπη με πολλαπλές και σύνθετες προκλήσεις. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καλούμαστε να δράσουμε σε ένα περιβάλλον, όπου η μετακίνηση πληθυσμών λόγω εμφυλίων πολέμων και ακραίων περιβαλλοντικών φαινομένων σημειώνει νέο παγκόσμιο ρεκόρ, τη στιγμή που η ασφάλεια των εργαζομένων μας τίθεται σε διαρκείς δοκιμασίες. Μέσα σε αυτό το ιδιαίτερα απαιτητικό πλαίσιο, βασικό μας μέλημα παραμένει ο σεβασμός και η φροντίδα των ανθρώπων μας και κυρίως των ασθενών μας. Παράλληλα, συνεχίζουμε να διατηρούμε ψηλά στην ατζέντα και στο δημόσιο διάλογο τόσο τις μεγάλες, όσο και τις ξεχασμένες κρίσεις, και να καταδικάζουμε τις καταστροφικές πολιτικές των οποίων τα θύματα περιθάλπουμε ανά τον κόσμο».

Η ιστορία της ζωής του

Γεννήθηκε στα Τρίκαλα. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ. Έχει διδακτορικό τίτλο Χειρουργικής, ενώ διαθέτει και μεταπτυχιακό τίτλο στη Διεθνή Ιατρική Διαχείριση των Κρίσεων Υγείας. Ειδικεύεται επίσης στη Γενική, αλλά και την Επείγουσα Ιατρική. Το 2013 μετακόμισε στην Αγγλία και το Λονδίνο. Εκεί, εργάστηκε ως ανώτερος κλινικός συνεργάτης στο King’s College Hospital του Λονδίνου.

Το 2018 ανέλαβε χρέη συμβούλου Ορθοκολικής και Επείγουσας Χειρουργικής. Επίσης, το ίδιο έτος τιμήθηκε σαν μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη Χειρουργική του Παχέος Εντέρου, καθώς και του Ορθού.

Η ένταξή του στους Γιατρούς χωρίς σύνορα έλαβε χώρα του 2002. Έκτοτε συμμετείχε σε αποστολές, ενώ δούλεψε και στην Ελλάδα σαν γιατρός για την παροχή βοήθειας σε μετανάστες και πρόσφυγες. Από εκεί και πέρα συμμετείχε και σε προγράμματα οργάνωσης των Ζάμπια, Νότιο Σουδάν, Ιράκ και Καμερούν. Εκεί, εργάστηκε ξανά ως χειρουργός. Τέλος, υπήρξε γενικός γραμματέας, αντιπρόεδρος και πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα από το 2005 μέχρι και την εκλογή του σε διεθνή πρόεδρο.

*Διαβάσαμε την είδηση enimerotiko.gr