Εκατοντάδες χιλιάδες ψαρόνια που πετούν σε εντυπωσιακούς σχηματισμούς ένα απόγευμα στη Δανία απαθανάτισε με την κάμερα του ο φωτογράφος Soren Solkaer, ο οποίος «ακολουθεί» τα πουλιά στο αποδημητικό τους ταξίδι – ή στο ταξίδι της «επιστροφής» – και τα φωτογραφίζει σε διάφορες περιοχές της Ευρώπης

Τα ψαρόνια πετούν μαζί κατά χιλιάδες σε έναν σχηματισμό που ονομάζεται «μουρμουρητό» (murmuration) και σχεδόν κρύβουν τον ουρανό.

Ο εντυπωσιακός εναέριος «χορός» των ψαρονιών ξεκινά αμέσως μετά τη δύση του ηλίου και συνεχίζεται μέχρι να σκοτεινιάσει εντελώς.

Tα πουλιά συγκεντρώνονται σε κοπάδια και πετούν όλα μαζί για να αποφύγουν τα αρπακτικά που παραμονεύουν.

Tα ψαρόνια συγκεντρώνονται μαζί για να είναι ασφαλή λόγω του πλήθους τους και οι στροβιλισμοί τους είναι για να προκαλούν σύγχυση στα αρπακτικά που τα απειλούν.

«Το πιο περίπλοκο και εντυπωσιακό μέρος του “χορού” συμβαίνει όταν ένα αρπακτικό – πχ ένα γεράκι – επιτίθεται στο σμήνος. Ανάλογα με την πυκνότητα του σμήνους και την ταχύτητα του αρπακτικού πτηνού, οι αντιδράσεις των ψαρονιών μπορούν να πάρουν πολλά μοτίβα διαφυγής» εξηγεί ο φωτογράφος.

Για παράδειγμα, μπορούν να πετάξουν προς τα έξω για τη δημιουργία ενός κενού χώρου ή  να πετάξουν γρήγορα προς μία κατεύθυνση, δημιουργώντας μία εικόνα που μοιάζει με κύμα.

«Μόνο όταν δέχονται επίθεση από αρπακτικά, ειδικά γεράκια, δημιουργούν αυτές τις καταπληκτικές εικόνες στον ουρανό», λέει ο Solkaer.

*Photo credit SØREN SOLKÆR

*Πηγή είδησης