Μπορεί να είναι παγκοσμίως γνωστός ως ο συγγραφέας των βραβευμένων “Τα Σταφύλια της Οργής”, “Ανατολικά της Εδέμ” και “Άνθρωποι και Ποντίκια”, ωστόσο ο νομπελίστας Τζον Στάινμπεκ ήταν και ένας πολύ τρυφερός πατέρας. Αυτό αποδεικνύεται από τη βιογραφική συλλογή γραμμάτων που συγκεντρώνεται στην ανθολογία “A Life In Letters”, την οποία εξέδωσαν η σύζυγος και ένας καλός του φίλος το 1976. Σε αυτήν περιλαμβάνεται και ένα γράμμα του Στάινμπεκ στον έφηβο τότε γιο του.

Το γράμμα γράφτηκα το 1958. Σε αυτό ο Στάινμπεκ απαντά με υπέροχο τρόπο στον γιο του Tομ, ο οποίος νωρίτερα του έχει κάνει μια μεγάλη εξομολόγηση. Το νεαρό αγόρι, κατά την παραμονή του ως εσωτερικός σε σχολείο, γνώρισε και ερωτεύτηκε αθεράπευτα τη Σούζαν. Ζητά, λοιπόν, τη συμβουλή του αγαπημένου του πατέρα.

Τα λόγια του Στάινμπεκ; Τρυφερά, αισιόδοξα, διαχρονικά, γεμάτα σοφία, αξίζει να διαβαστούν από κάθε γονιό. Και από κάθε νέο άνθρωπο.

«Νέα Υόρκη,

10 Νοεμβρίου 1958,

 

Αγαπημένε Τομ,

Λάβαμε το γράμμα σου σήμερα το πρωί. Εγώ θα απαντήσω από την δική μου θέση και φυσικά η Ελέιν (η γυναίκα του) θα σου πει την δική της.

Καταρχάς -αν είσαι ερωτευμένος- αυτό είναι καλό. Για την ακρίβεια, είναι το καλύτερο που μπορεί να συμβεί στον οποιονδήποτε. Μην αφήσεις κανέναν να στο κάνει μικρό και ασήμαντο.

Δεύτερον -Υπάρχουν πολλά είδη αγάπης. Υπάρχει ένα εγωιστικό, κακό, χειριστικό πράγμα που χρησιμοποιεί την αγάπη για να δώσει αξία σε κάποιον. Αυτό είναι κάτι άσχημο και αρρωστημένο. Υπάρχει, όμως, και ένα άλλο είδος. Αυτό που σε κάνει να αναβλύζεις ό,τι καλό έχεις μέσα σου. Την καλοσύνη, το νοιάξιμο και τον σεβασμό. Όχι μόνο την κοινωνική διάσταση των καλών τρόπων, αλλά τον σεβασμό σε όλο του το μεγαλείο. Αυτόν που αναγνωρίζει το άλλο άτομο ως μοναδικό και πολύτιμο. Το πρώτο είδος μπορεί να αρρωστήσει, να σε κάνει να νιώθεις μικρός και αδύναμος. Το δεύτερο, όμως, μπορεί να σε γεμίσει δύναμη και κουράγιο και καλοσύνη, ακόμα και σοφία, την οποία δεν ήξερες καν ότι έχεις.

Λες ότι η αγάπη που νιώθεις δεν είναι επιφανειακή. Αν νιώθεις τόσο έντονα, φυσικά και δεν είναι.

Δεν νομίζω, όμως, ότι με ρωτάς να σου πω τι νιώθεις. Αυτό το ξέρεις εσύ καλύτερα από τον κάθε έναν. Αυτό που μου ζητάς είναι να σε βοηθήσω στο τι να κάνεις -και αυτό μπορώ να το κάνω.

Απόλαυσε τη δόξα του έρωτα και να είσαι πολύ χαρούμενος και ευγνώμων γι’αυτό.

Ο σκοπός της αγάπης είναι ό,τι καλύτερο και ό,τι ομορφότερο. Προσπάθησε να το ζήσεις.

Αν αγαπάς κάποιον δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να το εξομολογηθείς. Απλά να θυμάσαι, ότι κάποιοι άνθρωποι είναι πολύ ντροπαλοί και αυτό πρέπει να το λάβεις υπόψιν πριν την εξομολόγησή σου.

Τα κορίτσια έχουν έναν τρόπο να γνωρίζουν ή να αισθάνονται αυτό που αισθάνεσαι. Όμως, συνήθως, τους αρέσει και να το ακούνε.

Μερικές φορές συμβαίνει σε αυτό που νιώθεις να μην υπάρχει ανταπόκριση, για τον έναν ή τον άλλον λόγο. Όμως αυτό δεν κάνει το συναίσθημά σου λιγότερο σημαντικό και καλό.

Τέλος, ξέρω πώς νιώθεις γιατί το νιώθω και εγώ και χαίρομαι που σου συμβαίνει το ίδιο.

Θα χαρούμε να γνωρίσουμε τη Σούζαν. Είναι πολύ ευπρόσδεκτη στο σπίτι μας. Αλλά θα είναι η Ελέιν που θα αναλάβει όλες τις προετοιμασίες, γιατί αυτός είναι δικός της τομέας και θα το κάνει με χαρά. Ξέρει και εκείνη πολλά για την αγάπη και ίσως μπορέσει να σου δώσει περισσότερη βοήθεια από εμένα.

Και μην ανησυχείς αν θα χάσεις. Αν είναι σωστό θα συμβεί. Το κυριότερο είναι να μη βιάζεσαι. Τίποτα καλό δεν φεύγει.

Με αγάπη,

Fa [πιθανότατα από το Father]

*Πηγή είδησης