Γράφει η Μαριάμ Πολυγένη

Μέρες τώρα, ψάχνω να βρω λίγο ελεύθερο χρόνο για να καταφέρω να διαβάσω απερίσπαστη από υποχρεώσεις και δουλειές, το βιβλίο της αγαπημένης μας «Νουαζέτας», Έφης Φωτεινού, με τίτλο «Ο ξεχωριστός Μέλλιος».

Η μέρα αυτή έφθασε και σήμερα, αφοσιώθηκα σε κάθε του σελίδα. Ξεκίνησα με ένα γρήγορο ξεφύλλισμα έχοντας δώσει την προσοχή μου στην εικονογράφηση του βιβλίου που έγινε από τον Παναγιώτη Τσαούση. Τα έντονα χρώματα και τα τρυφερά σε έκφραση πρόσωπα των ηρώων με προδιέθεταν από την αρχή, πως στις σελίδες του κρύβεται σίγουρα μια τρυφερή κι ενδιαφέρουσα ιστορία.

Ένας μικρός, γλυκός ιππόκαμπος που δεν ξέρει ακόμη πόσο μοναδικό είναι να αγαπάς, να αποδέχεσαι και να πιστεύεις στον εαυτό σου, θα ανακαλύψει μετά από μία συνάντηση με την Ιόλη, μία νεράιδα της θάλασσας, πως στους ξεχωριστούς ανθρώπους, συμβαίνουν ξεχωριστά πράγματα.

Ο μικρός Μέλλιος θα ήθελε να τρέχει σφαίρα όπως όλοι οι ιππόκαμποι. Όμως εκείνος, δεν είναι σαν όλους τους άλλους ιππόκαμπους. Τα δύο μικρά πτερύγια που έχει αντί του ενός μεγάλου, τον κάνουν να κολυμπά αργά κι αυτό τον στενοχωρεί και τον κάνει να αισθάνεται μειονεκτικά.

Τι γίνεται όμως όταν αυτός, μόνος απ’ όλα τα πλάσματα του βυθού, συναντάει μια νεράιδα που χρειάζεται τη βοήθειά του; Μαζί της, θα ζήσει μία περιπέτεια που θα τον κάνει να αναθεωρήσει τον τρόπο που βλέπει τα πράγματα και τον εαυτό του.

Η συγγραφέας και blogger Έφη Φωτεινού, δημιούργησε μία παραμυθένια ιστορία για την αυτοπεποίθηση, την αυτοεκτίμηση, την προσαρμοστικότητα και την αποδοχή τους εαυτού μας. Το βιβλίο κρύβει ένα μήνυμα, που πρέπει να διδαχθεί από πολύ μικρή ηλικία, για να μπορέσουν τα παιδιά μεγαλώνοντας, να αντιμετωπίσουν με σιγουριά και γενναιότητα, κάθε δυσκολία ή πρόκληση που η ζωή θα τους φέρει.

Στον ξεχωριστό Μέλλιο, ίσως συναντήσεις τον εαυτό σου. Τα παραμύθια δεν έχουν ηλικία κι ενώ συνηθίζουμε να λέμε πάντα πως απευθύνονται στα παιδιά, διαβάζοντάς τα, εισπράττουμε αμέσως πως το μήνυμά τους θα μπορούσε να βρει εφαρμογή και στη δική μας ζωή, τη δική μας προσωπικότητα, τη δική μας φιλοσοφία.

Θα τον λατρέψεις τον Μέλλιο! Όχι γιατί διαφέρει, αλλά γιατί κατάλαβε τελικά πόσο ξεχωριστό είναι αυτό. Κι όπως και στο παραμύθι αυτό, έτσι και στη ζωή, συνήθως, αντιλαμβανόμαστε το πόσο ξεχωριστοί και μοναδικοί είμαστε, μόλις συναντήσουμε εκείνους που μας έχουν ξεχωρίσει πρώτοι.

Αν το διαβάσεις και δεν πίστεψες ακόμη σ’ εσένα, η Έφη Φωτεινού θα σου δώσει ακόμη μία ευκαιρία μιας και φρόντισε να ηχογραφήσει τη διδακτική ιστορία του ξεχωριστού Μέλλιου με την όμορφη φωνή της αγαπημένης ηθοποιού Λίνας Σακκά και να την «ντύσει» μουσικά η Βίκυ Παπαηλιού, σε ένα cd που συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο.

Μικροί και μεγάλοι πρέπει να δώσουμε στον ξεχωριστό Μέλλιο μια θέση στη βιβλιοθήκη μας και σίγουρα, μια μόνιμη θέση στη σκέψη μας, για να μας υπενθυμίζει πάντοτε, πόσο μοναδικούς μας κάνει καθετί διαφορετικό πάνω ή μέσα μας.

*Το βιβλίο «Ο ξεχωριστός Μέλλιος» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παρισιάνου και μπορείτε να το προμηθευτείτε εδώ