Γράφει η Ισμήνη Βυθούλκα

Τα Χριστούγεννα στην Ισλανδία, αναβιώνει μια παράδοση που οι ρίζες της ανιχνεύονται βαθιά πίσω στο χρόνο. Πρόκειται για ένα έθιμο που θα λατρέψουν όσοι ζουν για να διαβάζουν βιβλία. Την ημέρα των Χριστουγέννων, τα δώρα των Ισλανδών σε συγγενείς και φίλους είναι βιβλία. Αυτό συμβαίνει γιατί οι Ισλανδοί μεγαλώνουν με την κουλτούρα να μελετούν με κάθε ευκαιρία.

Η αγάπη τους για τα βιβλία είναι τόσο μεγάλη, που ενώ οι κάτοικοί του νησιού δεν ξεπερνούν τις 339.000, έχει τον μεγαλύτερο αριθμό βιβλίων που έχουν εκδοθεί, τους περισσότερους συγγραφείς και συνεπαγώμενα το μεγαλύτερο ποσοστό αναγνωστών σε όλο τον κόσμο.

Τη μοναδική σχέση των Ισλανδών με το βιβλίο μαρτυρά και το γεγονός ότι τα e-books δεν είναι καθόλου δημοφιλή ανάμεσά τους. Είναι τελείως διαφορετικό να κρατάς στα χέρια σου ένα βιβλίο, να το ξεφυλλίζεις, να το αγκαλιάζεις και να το μυρίζεις, από ένα «άψυχο» και ψυχρό e-book.

Μπορούμε εύκολα να φανταστούμε τους Ισλανδούς αυτή τη γιορτινή ημέρα να ανταλλάσσουν τα δώρα τους κι ύστερα να κάθονται δίπλα στο τζάκι μ’ ένα ζεστό ρόφημα για να απολαύσουν ένα ακόμη νοερό ταξίδι ή να αφηγηθούν ένα καινούριο παραμύθι στην υπόλοιπη οικογένεια.

Διαβάσαμε την είδηση στο www.perierga.gr