Η Ολλανδική πόλη Arnhem σκάβει τις ασφάλτους της και δημιουργεί περιοχές με σκιά γύρω από πολυσύχναστες γειτονιές μετά τις τελευταίες δηλώσεις των επιστημόνων ότι οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής είναι πλέον αναπόφευκτες και ότι θα πρέπει όλα τα αστικά κέντρα να αλλάξουν τις συνήθειές τους ώστε να επιβιώσουν.

Η theguardian αναφέρει σε άρθρο της ότι ο Δήμος παρουσίασε πριν από λίγες μέρες ένα πλάνο 10 ετών, το οποίο έχει ως βασικό στόχο την καλύτερη προετοιμασία των κατοίκων για ακραίες καιρικές συνθήκες, όπως πλημμύρες, ξηρασίες και έντονοι καύσωνες.

Το συμβούλιο αποφάσισε ότι το 10% της ασφάλτου πρέπει να αντικατασταθεί από πράσινο και άλλα φυτά ώστε να απορροφάται η θερμότητα και να αυξηθεί η απορρόφηση το νερού από το έδαφος. Ο στόχος είναι το 90% του βρόχινου νερού να απορροφάται από το χώμα αντί να τρέχει στους δρόμους και στους υπονόμους της πόλης.

Επίσης, θα φυτευτούν δέντρα κατά μήκος ενός δικτύου δρόμων για να παρέχουν κάλυψη από τον ήλιο και να δημιουργηθούν δροσερά σημεία, τα οποία θα ενισχύονται από μικρές λίμνες, που θα βρίσκονται κοντά σε πλατείες και εμπορικά κέντρα.

Το μεγαλύτερο μέρος της Ολλανδίας βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια του νερού και όλα τα αστικά κέντρα πρέπει τώρα να κάνουν πολλαπλά τεστ ώστε να εξετάσουν τους τρόπους προσαρμογής σε ακραίες καιρικές συνθήκες. Η μεγαλύτερη ανησυχία αφορά κυρίως σε μεγάλα ποσά νερού λόγω βροχής και ποταμών.

Ο δημοτικός σύμβουλος της Άρνεμ, Cathelijne Bouwkamp, θα συνεχίσει να μειώνει την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα ως μέρος του σχεδίου. Η μετάβαση αυτή στα ποσά και στις πηγές ενέργειας γίνεται ώστε να είμαστε βέβαιοι ότι η πόλη θα παραμείνει βιώσιμη και μετά την εμφάνιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, δήλωσε συγκεκριμένα.

Η ολλανδική κυβέρνηση δεσμεύθηκε να μειώσει τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου κατά 49% έως το 2030, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990, και να εξασφαλίσει μείωση κατά 95% έως το 2050.

*Διαβάσαμε την είδηση στο enallaktikidrasi.com