Ένας σημαντικός πίνακας που δημιούργησε ο Βίνσεντ Βαν Γκογκ την άνοιξη του 1887 στο Παρίσι και βρισκόταν στην ιδιωτική συλλογή μιας γαλλικής οικογένειας για πάνω από έναν αιώνα, θα βρεθεί σε δημόσια έκθεση για πρώτη φορά.

Ο πίνακας που ονομάζεται «Scène de rue à Montmartre» είναι μέρος μιας πολύ σπάνιας σειράς που απεικονίζει τον περίφημο ανεμόμυλο «Moulin de la Galette», στην κορυφή ενός λόφου της Μονμάρτης, με θέα στην πρωτεύουσα. Ο ανεμόμυλος, που ονομάζεται αλλιώς «Moulin Dubray» ή «Moulin à Poivre» καταστράφηκε το 1911.

Ο πίνακας δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια των δύο ετών, όπου ο Ολλανδός καλλιτέχνης μοιραζόταν ένα διαμέρισμα με τον αδερφό του στην οδό Lepic.

Ο πίνακας αποκτήθηκε από έναν Γάλλο συλλέκτη το 1920 και έχει παραμείνει στην ίδια οικογένεια από τότε, ενώ δεν έχει εμφανιστεί ποτέ στο κοινό, παρά το γεγονός ότι αναφέρεται σε επτά καταλόγους. Θα εκτίθεται στο Λονδίνο, το Άμστερνταμ και το Παρίσι πριν πωληθεί από τον οίκο Sotheby’s το Μάρτιο, όπου η αξία του αναμένεται να φθάσει μεταξύ 5 και 8 εκατομμυρίων ευρώ.

Η Μονμάρτρη, επίσης γνωστή ως «La Butte», μεταμορφώθηκε γρήγορα από αγροτικό χωριό σε μια συνοικία διασκέδασης, δημοφιλής στους Παριζιάνους για τις καφετέριες της και με μια γενιά καλλιτεχνών, διανοούμενων και συγγραφέων για τη μποέμικη ατμόσφαιρα της.

Τα δύο χρόνια του Βαν Γκογκ στο Παρίσι από το 1886 έως τον Φεβρουάριο του 1888, όταν έφυγε για την Αρλ, θεωρούνται ευρέως ότι θέτουν τα θεμέλια για το μετέπειτα μοναδικό του στυλ, εκθέτοντας τον στην επιρροή ιμπρεσιονιστών, όπως ο Μονέ και ο Πισαρό αλλά και σε μια νεότερη γενιά καλλιτεχνών, συμπεριλαμβανομένων των Πωλ Σινιάκ, Εμίλ Μπερνάρ και Ανρί ντε Τουλούζ-Λωτρέκ.

*Διαβάσαμε την είδηση στο monopoli.gr