Είστε λάτρεις των μουσείων και της ιστορίας; Εάν πιστεύετε πως η πανδημία του κορονοϊού θα σας κρατήσει μακριά από την αγαπημένη σας περιήγηση στα πιο ενδιαφέροντα μουσεία του κόσμου κάνετε λάθος. Το Smartify, γνωστό και ως το «Shazam της τέχνης», αξιοποιεί την τεχνολογία, παρέχοντας τη δυνατότητα στους λάτρεις της τέχνης να αναγνωρίζουν εντυπωσιακά έργα τέχνης με μια απλή σάρωση με το smartphone τους.

Η πιο δημοφιλής εφαρμογή για μουσεία

Το Smartify αποτελεί την πλέον δημοφιλή εφαρμογή για μουσεία και συμπεριλαμβάνει στις υπηρεσίες του εικονικές ξεναγήσεις σε μουσεία και οπτικοακουστικές εκδηλώσεις. Ανάλογα με την έκθεση ή το μουσείο, κάποιες από τις ξεναγήσεις απαιτούν χρηματικό αντίτιμο και άλλες προσφέρονται στους χρήστες εντελώς δωρεάν.

Το ιδιαίτερα ενδιαφέρον σημείο είναι πως όσες εκδηλώσεις ήταν προγραμματισμένες να γίνουν αλλά αναβλήθηκαν εξαιτίας της πανδημίας, θα βρίσκονται διαθέσιμες στην εφαρμογή ως ηχητικές και οπτικές περιηγήσεις. Πώς ξεκίνησε, όμως, το συγκεκριμένο εγχείρημα; Η ιδέα της εφαρμογής Smartify  ανήκει σε τέσσερις φίλους από το Ηνωμένο Βασίλειο, που την ίδρυσαν ως κοινωνική επιχείρηση το 2017.

Η τέχνη ως έμπνευση και παρηγοριά

Μια από τους συνιδρυτές της εφαρμογής αναφέρει χαρακτηριστικά:«Ξεκινήσαμε έχοντας συνεργασία με περίπου 30 μουσεία, κυρίως στο Ηνωμένο Βασίλειο, και τώρα έχουμε καταφέρει να καλύψουμε τον παγκόσμιο χάρτη, έχοντας 2 εκατομμύρια έργα τέχνης, ενώ είμαστε η πιο δημοφιλής εφαρμογή για μουσεία.  Η δουλειά μας τώρα είναι να βοηθήσουμε ώστε να διασφαλιστεί η πρόσβαση στις συλλογές των μουσείων».

Η Λόου προσθέτει πως η νέα πραγματικότητα του κορονοϊού έχει προκαλέσει διαφοροποιήσεις και σε ό,τι αφορά τη χρήση της εφαρμογής. Συγκεκριμένα επισημαίνει πως «προφανώς έχουμε δει αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιείται η εφαρμογή. Την ξεκινήσαμε από την αγάπη μας για τα μουσεία και τις γκαλερί και τον τρόπο με τον οποίο συνδέονται οι άνθρωποι μέσω της τέχνης. Σε εποχές όπως αυτή, που ζούμε πραγματικά περίεργες στιγμές, οι άνθρωποι βλέπουν την τέχνη, τη μουσική και τον πολιτισμό ως έμπνευση και παρηγοριά. Τους δίνουν μια αίσθηση κανονικότητας. Οτιδήποτε μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να έχουν πρόσβαση στην τέχνη και τον πολιτισμό είναι σημαντικό σε μια εποχή όπως αυτή».

Μια περιήγηση που ξεχωρίζει

Η νέα εφαρμογή σας δίνει, λοιπόν, τη δυνατότητα να παραμείνετε σε επαφή με τα σπουδαία μνημεία της τέχνης. Αξίζει να σημειωθεί πως ανάμεσα στις διαθέσιμες ακουστικές και οπτικές περιηγήσεις ξεχωρίζει κι εκείνη της Mary Beard, που πραγματοποιεί μια εκπληκτική ξενάγηση στο Λούβρο μέσα από τη διήγηση της ιστορίας ιδιαίτερα σημαντικών εκθεμάτων, όπως τη Μόνα Λίζα του Λεονάρντο ντα Βίντσι.

*Διαβάσαμε την είδηση στο enallaktikidrasi.com