Στην Ολλανδία (και σε πολλές άλλες χώρες) η μοναξιά στην τρίτη ηλικία είναι ένα πολύ συνηθισμένο φαινόμενο. Σύμφωνα με έρευνα, σχεδόν το 50% των ατόμων πάνω από 55 ετών, βιώνουν μοναξιά.

Το καινοτόμο Ολλανδικό τοπικό σουπερμάρκετ Jumbo στο Vlijmen αποφάσισε να καταπολεμήσει με τα δικά του όπλα αυτό το φαινόμενο. Τα δύο του όπλα λέγονται «All Together Coffee Corner» και «Chat Checkout».

Ο ρόλος του τοπικού σουπερμάρκετ

Ο 94χρονος Christien Smits κι ο Ολλανδός πρωθυπουργός Hugo de Jonge άνοιξαν επίσημα το «All Together Coffee Corner», δηλαδή μία γωνιά για καφέ και συζήτηση. Ο στόχος είναι να δημιουργήσουν ένα σημείο συνάντησης όπου οι ηλικιωμένοι να μπορούν να συναντηθούν και να συζητούν με άλλους κατοίκους κι εθελοντές από την ΜΚΟ “Alles voor Mekaar” Foundation.

Ο Alexander van Weert, ο άνθρωπος που εμπνεύστηκε αυτή την πρωτοβουλία έχει υψηλές προσδοκίες: «Θα επισκεπτόμαστε συχνά την «Γωνιά του Καφέ» για να ερχόμαστε σε επαφή με όσους χρειάζονται κάποιο είδος στήριξης. Νοιαζόμαστε ο ένας για τον άλλο».

Το ίδιο ενθουσιασμένοι δείχνουν κι οι εθελοντές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Το σουπερμάρκετ στο Vilijmen θέλησε να συνεισφέρει θετικά κι έτσι φιλοξενεί αυτό τον ξεχωριστό χώρο διαλόγου και σύνδεσης. Αλλά αυτή δεν είναι η μόνη του συνεισφορά.

Διαφοροποιούμενοι από την τάση της εποχής

Σήμερα τα περισσότερα σουπερμάρκετ της Ευρώπης έχουν ταμεία όπου οι πελάτες σκανάρουν μόνοι τους τα πράγματα και πληρώνουν αυτόματα μέσω κάρτας χωρίς τη βοήθεια κάποιου υπαλλήλου. Με αυτό τον τρόπο όμως έχουμε ακόμα λιγότερη ανθρώπινη αλληλεπίδραση.

Αυτό που επίσης αποφάσισε να αλλάξει το σουπερμάρκετ Jumbo είναι να αντισταθεί στην πανευρωπαϊκή τάση και να αντιμετωπίσει την μοναξιά σε καθημερινό επίπεδο. Γι’ αυτό, το κατάστημα πια διαθέτει ένα «ταμείο συζήτησης», όπου η συναλλαγή θα γίνεται με τον παραδοσιακό τρόπο κι οι πελάτες θα μπορούν να αλληλεπιδράσουν με την ησυχία τους με τον/την υπάλληλο που εξυπηρετεί.

*Φωτογραφίες από Facebook Voor Mekaar & Jumbo.nl

*Διαβάσαμε την είδηση στο enallaktikidrasi.com