Η καινοτομία στο τρόφιμο τους μαγεύει και με τις ιδέες τους θέλουν να την υπηρετήσουν, φέρνοντας μέσω της start up τους την έρευνα πιο κοντά στη βιομηχανία. Κάπως έτσι η 25χρονη Θεοδώρα Χατζηλία, γεωπόνος με εξειδίκευση στην επιστήμη των τροφίμων και ο πατέρας της Νίκος, χημικός μηχανικός και βιομηχανικός σχεδιαστής, δημιουργοί της Chatzilia Food Innovation, είχαν την ιδέα να αξιοποιήσουν το σπερμόδερμα (coffee silver skin-CSS), υποπροϊόν του καφέ μετά το καβούρντισμά του, για την παραγωγή βρώσιμου και βιοδιασπώμενου χαρτιού, αλλά και για τη χρήση του ως πρόσθετου σε τρόφιμα. Το σπερμόδερμα κανονικά ή καταλήγει στα σκουπίδια ή αξιοποιείται ως καύσιμη ύλη, αποτελώντας περιβαλλοντικό πονοκέφαλο.

Το διαφορετικό αυτό χαρτί που προκύπτει από το σπερμόδερμα μπορεί να γίνει η πρώτη ύλη για κούπες, καλαμάκια και πώματα, 100% ανακυκλώσιμα, με μηδέν αποτύπωμα άνθρακα, ενώ με περαιτέρω επεξεργασία μπορεί να εξελιχθεί σε εδαφοκαλυπτικό με χρήση στα θερμοκήπια. Την ίδια στιγμή ως πρόσθετο τροφίμων, το σπερμόδερμα, το οποίο είναι πηγή εδώδιμων ινών -με κύρια συστατικά την κυτταρίνη, την ημικυτταρίνη, την καφεΐνη- αλλά και πολυφαινολών, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αλεύρι, σε ροφήματα, σε σοκολάτα και σε πολλά ακόμη τρόφιμα.

Μάλιστα, πατέρας και κόρη βρίσκονται σε επαφές με εταιρεία του κλάδου των τροφίμων, ώστε το προϊόν να βγει προσεχώς στην αγορά ως πρόσθετο για τρόφιμα, αλλά και με μια χαρτοβιομηχανία για να τελειοποιήσουν την παραγωγή του ως χαρτιού συσκευασίας. Έχουν δε εκκινήσει τη διαδικασία για την κατοχύρωση της σχετικής πατέντας. Επόμενος στόχος τους είναι να μπορέσουν να αξιοποιήσουν το σπερμόδερμα και ως υλικό για 3D εκτυπώσεις, αναδεικνύοντάς το σε υποκατάστατο του πλαστικού και άλλων υλικών.

«Ο κόσμος των τροφίμων είναι μαγικός. Με εντυπωσίαζε ανέκαθεν η παραγωγική διαδικασία και οι απεριόριστες δυνατότητες που υπάρχουν στον κλάδο των τροφίμων. Τα πάντα είναι χημεία» λέει η Θεοδώρα Χατζηλία, που αξιοποιώντας την εμπειρία του πατέρα της, κάνει τα δικά της βήματα καινοτομίας στην αγροδιατροφή, εξελίσσοντας παράλληλα τη γνώση της με ένα μεταπτυχιακό στην επιστήμη των τροφίμων.

Θεοδώρα Χατζηλία και Νίκος Χατζηλίας

Η Chatzilia Food Innovation, η οποία συνεργάζεται από την πρώτη στιγμή στενά με το ΑΠΘ, δημιουργήθηκε το 2019, για να καλύψει την ανάγκη των δύο δημιουργών της να γεφυρώσουν το χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στην ακαδημαϊκή έρευνα και τη βιομηχανία, δίνοντας στην πρώτη εμπορική υπόσταση. Παράλληλα, ήρθε να εξυπηρετήσει και την όλο και μεγαλύτερη επιθυμία των εταιρειών να οργανώσουν τα R&D (έρευνα και ανάπτυξη) τμήματά τους, μπροστά στις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.

Ο Νίκος Χατζηλίας, έχοντας και ακαδημαϊκό background στο πεδίο της τεχνολογίας τροφίμων, έβλεπε την έρευνα να μένει αναξιοποίητη και ήθελε να κάνει κάτι γι’ αυτό. Έτσι, μαζί με την κόρη του, που γοητευόταν ανέκαθεν από τη χημεία των τροφίμων και επέλεξε τις σπουδές στο γεωπονικό, θέλοντας να έρθει πιο κοντά στην επιστήμη τους, στη… μαγεία, όπως λέει, αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα εργαστήριο στη Θεσσαλονίκη για την μετατροπή καινοτόμων ιδεών σε προϊόντα, αλλά και για να βοηθήσουν επιχειρήσεις της αγροδιατροφής να εξελιχθούν. Με την έναρξή τους βρήκαν σύμμαχο στο Πρόγραμμα «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά», συμμετέχοντας μάλιστα σε δύο Trophy-Τροφή Challenges και επιτυγχάνοντας την επιθυμητή δικτύωση ως νέα start up.

Η Θεοδώρα Χατζηλία με την Φιλιώ Χαρίτου, χημικό ΑΠΘ και συνεργάτιδα στο πρότζεκτ του σπερμοδέρματος

Η ιδέα για το σπερμόδερμα είναι μία από τις πολλές που δουλεύει η start up τους, η οποία ασχολείται με την επεξεργασία αποβλήτων, με την ανάπτυξη νέων, καινοτόμων προϊόντων στον κλάδο της αγροδιατροφής μέσω της χρήσης επιστημονικών εργαλείων, με τον σχεδιασμό ολοκληρωμένων γραμμών παραγωγής τροφίμων και custom made μηχανημάτων και τελευταία και με τη δημιουργία ψηφιακών πλατφορμών για την ανάπτυξη data analytics και artificial intelligence, με σκοπό την ενίσχυση των R&D τμημάτων των εταιρειών-πελατών της.

«Είμαστε μια επιχείρηση ανάπτυξης τεχνολογίας και εφαρμογής καινοτομίας στον αγροδιατροφικό τομέα» λέει στη Voria.gr ο Νίκος Χατζηλίας, θέλοντας να συνοψίσει τον πολυσχιδή χαρακτήρα της Chatzilia Food Innovation.

*Διαβάσαμε την είδηση στο voria.gr