Μόλις 25 χιλιόμετρα από την πόλη Καντίρι της Ινδίας βρίσκεται το θρυλικό Thimmamma Marrimanu, το μεγαλύτερο δέντρο στον κόσμο, περιμέτρου 846 μέτρων.   

Η ινδοσύκη (Ficus benghalensis) προστέθηκε για πρώτη φορά στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες το 1989 (και ανανεώθηκε το 2017) ως το δέντρο ηλικίας 550 χρόνων και με τη «μεγαλύτερη περίμετρο» στον κόσμο, που εκτείνεται σε μια περιοχή πέντε στρεμμάτων και η περίμετρός της φτάνει τα 846 μέτρα.

Ωστόσο, το μέγεθός της παραμένει θέμα αντιπαράθεσης, καθώς το τοπικό δασαρχείο υποστηρίζει πως το δέντρο έχει επεκταθεί όχι σε πέντε, αλλά σε οκτώ στρέμματα χάρη στις προσπάθειες των περιβαλλοντολόγων τα τελευταία δύο χρόνια και η ηλικία του είναι 660 ετών – κατά έναν αιώνα μεγαλύτερη, δηλαδή, από αυτό που υποστηρίζεται.

Η διεθνής αναγνώρισή της οφείλεται εν πολλοίς στο έργο ενός δημοσιογράφου του Sathyanarayana Iyer, ο οποίος επιβεβαιώθηκε περίτρανα όταν υποστήριζε από το 1989 πως το κρατίδιο Άντρα Πραντές φιλοξενούσε μια πελώρια ινδική συκιά.  

Στο πλαίσιο μιας κομβικής έρευνας που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 2008 – 2010 από την Outreach Ecology και που μετρούσε τις φυλλωσιές των συγκεκριμένων δέντρων σε όλη τη χώρα, διαπιστώθηκε πως η Ινδία στην πραγματικότητα φιλοξενούσε επτά από τις μεγαλύτερες ινδοσύκες του κόσμου. Αργότερα δε, επιβεβαιώθηκε πως Thimmamma Marrimanu ήταν η μεγαλύτερη όλων.  

4.000 ρίζες  

Το Thimmamma Marrimanu έχει πάνω από 4.000 ρίζες που απλώνονται προς κάθε κατεύθυνση και το κάνουν να φαίνεται περισσότερο σαν δάσος, παρά σαν μεμονωμένο δέντρο.

Παρότι στο πέρασμα των αιώνων έχει «λαβωθεί» από θεομηνίες, κυκλώνες και ξηρασίες, παρότι οι πανίσχυρες ρίζες του έχουν πέσει ή σπάσει εντελώς, το δέντρο εξακολουθεί να ζει και να εξαπλώνεται.  

Η ινδική συκιά θεωρείται το εθνικό δέντρο της χώρας και η διαρκής ανάπτυξη και επέκτασή του νοείται ως σύμβολο αιώνιας ζωής, ιδίως στον Ινδουισμό. Με τον καιρό, το δέντρο έχει γίνει και παγκόσμιο σύμβολο γονιμότητας, ζωής και αναβίωσης.

Συχνά, οι πιστοί του Ινδουισμού, του Βουδισμού, του Χριστιανισμού και άλλων θρησκειών δένουν κορδέλες γύρω από τα κλαδιά του δέντρου και τοποθετούν μικρά ιερά κάτω στις ρίζες του, ενώ προσέρχονται μαζικά στο μέρος αυτό για προσευχή και προσφορά δώρων.

O θρύλος 

 Όπως πολλά στην Ινδία, και το Thimmamma Marrimanu συνδέεται με ένα θρύλο. Οι Ινδουιστές πιστεύουν πως το 1433 μια γυναίκα ονόματι Thimmamma πραγματοποίησε «sati» (η τακτική που ακολουθούν κάποιες χήρες που πέφτουν και καίγονται στην νεκρική πυρά του συζύγου τους) στο συγκεκριμένο σημείο που σήμερα μεγαλώνει η συκιά. Σύμφωνα με το θρύλο, ο σύζυγος της γυναίκας αυτής έπασχε και πέθανε από λέπρα και, ως αφοσιωμένη σύζυγος που ορκίστηκε αιώνια αγάπη στο σύντροφό της, δεν μπορούσε να αντέξει την οδύνη της απώλειάς του.

Λέγεται πως ένα από τα ξύλινα δοκάρια που στήριζαν την πυρά, ρίζωσε στο χώμα, επιτρέποντας στη Thimmamma να μεταμορφωθεί σε δέντρο και να γίνει θεότητα. Πολλοί πιστεύουν πως το δέντρο έχει μυστικιστικές δυνάμεις και μπορεί να αλλάξει την τύχη άτεκνων ζευγαριών με το δώρο της γονιμότητας.

*Διαβάσαμε την είδηση στο www.lifo.gr