Το τραμ Combino, το πρώτο τραμ στον κόσμο που κινείται χωρίς οδηγό, μπήκε ήδη σε… τροχιά σε πραγματικές συνθήκες κυκλοφορίας στο Πότσνταμ της Γερμανίας.

Το Combino, που έχει κατασκευαστεί από τη Siemens, διαθέτει τεχνητή νοημοσύνη και προς το παρόν κινείται σε μια απόσταση 6 χιλιομέτρων.

Το τραμ διαθέτει «έξυπνη» τεχνολογία, όπως συστήματα lidar, ραντάρ, αισθητήρες και κάμερες που του επιτρέπουν να «βλέπει» το περιβάλλον και να προσαρμόζεται ανάλογα. Μπορεί να αντιδράσει σε εμπόδια και κινδύνους που παρουσιάζονται στην πορεία του, αλλά προς το παρόν ένας άνθρωπος βρίσκεται στη θέση του οδηγού έτοιμος να επέμβει αν κάτι δεν πάει καλά.

Οι πρώτες δοκιμές ξεκίνησαν την περασμένη Παρασκευή στο πλαίσιο της έκθεσης μεταφορών «InnoTrans 2018» στο Βερολίνο. Η εταιρεία ViP, στην οποία ανήκει το τραμ, πραγματοποίησε πειράματα για να διαπιστωθεί η ικανότητά του να αντιδρά σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Μεταξύ άλλων, ένας υπάλληλος της Siemens εμφανίσθηκε ξαφνικά με ένα καροτσάκι μωρού πάνω στη διαδρομή του τραμ και αυτό αμέσως φρέναρε αυτόματα και τέθηκε ξανά σε κίνηση μόλις ο κίνδυνος πέρασε.

*Διαβάσαμε την είδηση στο insider.gr