Η νέα πρωτοβουλία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος περιλαμβάνει τον σχεδιασμό, την κατασκευή και τον εξοπλισμό του νέου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής (προϋπολογισμού 105 εκατομμυρίων ευρώ), του Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου  Θεσσαλονίκης (προϋπολογισμού 150 εκατομμυρίων ευρώ) και του νέου Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης (προϋπολογισμού 90 εκατομμυρίων ευρώ).

Το Νοσοκομείο Κομοτηνής θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2024 και θα έχει 181 κλίνες, μοιρασμένες σε μονόκλινα και δίκλινα δωμάτια. Το Νοσοκομείο Σπάρτης θα ολοκληρωθεί το 2025, ενώ αρχές του 2024 θα είναι έτοιμο και το Παιδιατρικό Νοσοκομείο στην Θεσσαλονίκη.

Τον σχεδιασμό των νοσοκομείων έχει αναλάβει ο διεθνούς φήμης αρχιτέκτονας Renzo Piano, που σχεδίασε και το ΚΠΙΣΝ και το Κέντρο Pompidou στο Παρίσι. Κατά την παρουσίαση της πρωτοβουλίας που πραγματοποιήθηκε στο ΚΠΙΣΝ, ο ίδιος αναφέρθηκε αναλυτικά στα αρχιτεκτονικά σχέδια των τριών νοσοκομείων τονίζοντας ότι φιλοδοξία του ίδιου και των συνεργατών του είναι η ίδρυση των καλύτερων νοσοκομείων της Ευρώπης που θα συνδυάζουν την ιατρική αριστεία, την περιβαλλοντική αριστεία, την ανθρώπινη αριστεία και το φως, στο οποίο δίνει μεγάλη σημασία, καθώς όπως είπε, βασικό υλικό της αρχιτεκτονικής είναι το κάλλος του φωτός.

Πέρα από τα καινούρια νοσοκομεία, το Ίδρυμα Νιάρχος ενισχύει τον νοσηλευτικό τομέα, χρηματοδοτώντας επίσης:

– Την προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός.

– Την προμήθεια νέου εξοπλισμού με σκοπό την ενίσχυση της δυναμικότητας και αποτελεσματικότητας των αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ. Ο πρόεδρος του ιδρύματος Ανδρέας Δρακόπουλος ανακοίνωσε την δωρεά δύο ελικόπτερων και δύο αεροπλάνων που θα προστεθούν στην άλλη μεγάλη δωρεά των 143 ασθενοφόρων προς το ΕΚΑΒ.

– Την προμήθεια και εγκατάσταση ειδικού ιατρικού εξοπλισμού (PET – Τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων) σε επιλεγμένα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας

– Τη χρηματοδότηση της διαμόρφωσης και υλοποίησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων σχετικά με την αντιμετώπιση του τραύματος και την πρόληψη των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.

*Διαβάσαμε την είδηση στο www.amna.gr