Ένα από τα αρχαιότερα ναυάγια στον κόσμο, το ναυάγιο κλασικών χρόνων στη νήσο Περιστέρα ανατολικά της Αλοννήσου στις βόρειες Σποράδες, είναι το πρώτο υποβρύχιο μουσείο στην Ελλάδα το οποίο θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν από το ερχόμενο καλοκαίρι οι ενδιαφερόμενοι, συμμετέχοντας σε οργανωμένες καταδύσεις.

Το συγκεκριμένο ναυάγιο έχει θεωρηθεί από πολλούς ως ίσης αξίας σε επισκεψιμότητα με τον Παρθενώνα, και αποτελεί ένα σημαντικό αρχαιολογικό εύρημα, καθώς διαθέτει μια σπάνια συγκέντρωση αμφορέων οι οποίοι μετέφεραν κρασί, λάδι ή παστά. Εν συνεχεία επισκέψιμα θα είναι τρία ναυάγια στη θαλάσσια περιοχή της Μαγνησίας: το ναυάγιο υστερορωμαϊκών χρόνων στο ακρωτήριο Τηλέγραφος Νηών Σούρπης, το ναυάγιο βυζαντινών χρόνων στην Κίκυνθο Αμαλιαπόλεως και το ναυάγιο βυζαντινών χρόνων στο ακρωτήριο Γλάρου Νηών/Σούρπης.

Συνολικά επισκέψιμες θα καταστούν τρεις περιοχές ναυαγίων. Μία απ’ αυτές είναι στον Παγασητικό Κόλπο και στην περιοχή της Αλοννήσου και περιλαμβάνει οκτώ ναυάγια. Εκτός από την Περιστέρα στις βόρειες Σποράδες επισκέψιμα θα είναι τα ναυάγια στον Τσέλιο, στον Αγιο Πέτρο, στη Φαγγρού και τη Σκαντζούρα. Ακόμη μία ομάδα επισκέψιμων ναυαγίων βρίσκεται μεταξύ του Λαυρίου και της Μακρονήσου και περιλαμβάνει επτά ναυάγια, και άλλη μία στη Μεθώνη της Μεσσηνίας. Ενα από τα ναυάγια της περιοχής εκείνης βρίσκεται στον χώρο της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου.

Τα βυθισμένα πλοία δανείστηκαν τα ονόματά τους από τις γεωγραφικές θέσεις όπου βρέθηκαν, και τα ευρήματά τους -αμφορείς, πιθάρια, αγγεία, κίονες, σαρκοφάγοι, άγκυρες κ.ά.- ανήκουν σε κάθε χρονολογική εποχή. Τα ευρήματα αυτά «λένε» πολλά για την ταυτότητα των ναυαγίων, τα οποία είχε τη δυνατότητα να επισκεφθεί έκαστος από το 2005, οπότε και νομιμοποιήθηκαν οι καταδύσεις αναψυχής. Τότε έγινε για πρώτη φορά αναφορά στην έννοια των θαλάσσιων καταδυτικών πάρκων και στην πιθανότητα δημιουργίας υποβρύχιων μουσείων. Σύμφωνα με τη νομοθεσία ουδείς μπορούσε να κάνει κατάδυση σε ενάλιο αρχαιολογικό χώρο απουσία φυλάκων αρχαιοτήτων ή αρχαιολόγων. Οι επισκέψιμοι υποθαλάσσιοι αρχαιολογικοί χώροι καθορίστηκαν μεταξύ του 2012 και του 2015. Φέτος χαρακτηρίστηκαν ακόμη τέσσερα ναυάγια ως επισκέψιμα.

*Διαβάσαμε την είδηση στο www.newsbreak.gr