Η 76χρονη Λιούμποβ Μαρεκόνταβα από τη Σιβηρία, δεν είναι μια συνηθισμένη συνταξιούχος. Παρά την ηλικία της, κατορθώνει όχι μόνο ν’ αντέχει τον παγωμένο καιρό αλλά τραβά την προσοχή για τη δεξιότητά της στο πατινάζ. Η Λιούμποβ έμαθε να κάνει πατινάζ από όταν ήταν 7 ετών και τώρα περνά τις ημέρες της κάνοντας πατινάζ σε μια από τις βαθύτερες λίμνες του κόσμου, τη Βαϊκάλη.

Η συνταξιούχος μηχανικός τεχνολογίας, ζει σε ένα μικρό σπίτι και φροντίζει τα αγαπημένα ζώα της που αποτελούνται από σκύλους, γάτες, κότες, κόκορες, μοσχάρια, ταύρους κι αγελάδες. Ξυπνάει στις 5.30 το πρωί για να ταΐσει τις αγελάδες και να τις αφήσει σ’ ένα λόφο. Κάθε μέρα, για να μειώσει την απόσταση, βάζει τα πατίνια της που φτιάχτηκαν το 1943 και κάνει πατινάζ στη λίμνη για να βεβαιωθεί ότι οι αγελάδες δε θα χαθούν.

Από το 2011 που ο σύζυγός της πέθανε, η γυναίκα ζει μόνη κατά τη διάρκεια του χειμώνα και το καλοκαίρι την επισκέπτονται τα εγγόνια κι οι ανιψιές της. Παρόλο που η οικογένειά της την ενθαρρύνει να μετακομίσει στην πόλη, η ηλικιωμένη επιμένει να ζει μόνη και δηλώνει ευτυχισμένη κι ολοκληρωμένη στη μέση της Σιβηρίας.

Η Λιούμποβ συνηθίζει να κάνει πατινάζ καθημερινά για μεγάλες αποστάσεις με τα πατίνια που κάποτε ο πατέρας της έφτιαξε, κόβοντας ένα μεταλλικό πριόνι και βαζοντάς το σε μερικά κομμάτια ξύλου, τα οποία στη συνέχεια έδεσε σε παραδοσιακές μπότες Βάλενκι.

Μετά το θάνατο του συζύγου της, η ηλικιωμένη ζει μόνη αλλά έχει για συντροφιά τα αγαπημένα της ζώα. Διαθέτει μάλιστα ταλέντο στο κέντημα και σε άλλες χειροτεχνίες. Μερικά από τα έργα της βραβεύτηκαν σε τοπικούς διαγωνισμούς. Η ίδια παραδέχεται πως η λίμνη της δίνει ευτυχία και την κάνει να έχει καλή διάθεση.

*Διαβάσαμε την είδηση στο www.tilestwra.com