Το γιγάντιο κουκαμπούρα είναι από τα πιο όμορφα πράγματα που θα θυμάται ο κόσμος από την εποχή του lockdown στην Αυστραλία λόγω της πανδημίας.

Ο δρ Farvardin Daliri, ακαδημαϊκός και καλλιτέχνης, βρήκε έναν ευφάνταστο και αρκετά εντυπωσιακό τρόπο για να περνάει τον χρόνο του στο σπίτι του στην Αυστραλία.

Δημιούργησε το γλυπτό των 750 κιλών, το οποίο γελά, προσφέροντας απλόχερα χαρά και αισιοδοξία στους περαστικούς. Κυκλοφόρησε δε, και επίσημα πια, το τεράστιο πουλί (το κουκαμπούρα) αυτή την εβδομάδα στους δρόμους του Μπρίσμπεϊν και σύντομα σκοπεύει να το φτάσει ως το Πολιτιστικό Φεστιβάλ του Τάουνσβιλ.

«Άρχισα να το δημιουργώ τα Χριστούγεννα. Μετά όμως, το σχέδιο άλλαξε και αποφάσισα να το κάνω να γελάει και να έχει κίνηση. Τότε δεν το ολοκλήρωσα. Αλλά όταν ξεκίνησε η εφαρμογή των μέτρων για την πανδημία είχα αρκετό χρόνο για να το ολοκληρώσω και να το κάνω να γελάει» είπε στον αυστραλιανό Guardian.

Ο Farvardin Daliri, ο οποίος μένει στο Τάουνσβιλ, αλλά βρισκόταν στο Μπρίσμπεϊν λόγω των ταξιδιωτικών περιορισμών, είπε ότι το πουλί είχε σχεδιαστεί για ένα φεστιβάλ που γιορτάζει την πολυπολιτισμικότητα και την αλληλεγγύη της κοινότητας.

Γεννημένος ο ίδιος στο Ιράν, σπούδασε γλυπτική στην Ινδία πριν μεταναστεύσει στην Αυστραλία και έχει ήδη δημιουργήσει ένα γιγαντιαίο χαλί- φίδι, το οποίο αποτελεί τουριστικό αξιοθέατο στο Μπουρντέκιν.

«Είναι έργο αγάπης», είπε στον Guardian της Αυστραλίας. «Το φεστιβάλ που έχουμε στο Τάουνσβιλ, 25 χρόνια τώρα, υμνεί την ενότητα στην πολυμορφία». Αυτό είναι το μότο του, λέει.

«Εγγενή ζώα και πουλιά, σχετιζόμαστε με όλα αυτά, με τον ίδιο τρόπο. Είναι ένα σημείο μετάβασης από το «Είμαι μετανάστης» στο «Έχω φτάσει». Αυτά τα τοτέμ μας κάνουν να νιώθουμε σαν να φτάσαμε επιτέλους στον προορισμό μας.

Αυτό είναι το κοινό έδαφος. Η γη και ο βιότοπος, που ανήκουν στους αυτόχθονες επί χιλιάδες χρόνια τώρα. Αυτό είναι. Σε αυτήν τη χώρα, τα πουλιά γελούν με εμάς».

Το γιγαντιαίο πουλί τώρα θα ενταχθεί στις τάξεις των άλλων διάσημων «μεγάλων πραγμάτων» της Αυστραλίας, από το Μεγάλο Πρόβατο (Μερινό) έως τη Μεγάλη Μπανάνα και το Μεγάλο Καρπούζι.

To «Μεγάλο Πρόβατο» της Αυστραλίας

Αλλά σε αντίθεση με τα υπόλοιπα έργα, ο δημιουργός του λέει ότι το Μεγάλο Κουκαμπούρα ήταν εκπληκτικά στενό και ελαφρύ. Έχει ύψος 4,5 μέτρα, μήκος 8,5 μέτρα, αλλά πλάτος μόλις 2,5 μέτρα και έχει και πατέντα ρυμούλκησης.

Ωστόσο, όπως δήλωσε ο καλλιτέχνης στο Guardian Australia το τελικό προϊόν ήταν το αποτέλεσμα «πολλών μικρών εφευρέσεων».

Το αμάξωμα είναι κατασκευασμένο από περισσότερους από 100 ατσάλινους κύκλους, που συνδέονται μεταξύ τους, με ένα ράμφος από φάιμπεργκλας και ένα προσαρμοσμένο ηχοσύστημα, που δημιουργεί το χαρακτηριστικό γέλιο.

«Οι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν πόσο στενό είναι. Μπορώ να το μετακινήσω και να το περιφέρω και αυτό γιατί ισορροπεί στην ουρά, και όχι σε όλο το βάρος του. Είναι μια χαλύβδινη κατασκευή, πλήρως σχεδιασμένη σε ένα ρυμουλκούμενο σκάφους, βασικά είναι ενωμένη στο πλαίσιο. Αλλά μοιάζει χνουδωτή, ελαφριά και ταλαντευόμενη, έτοιμη να πέσει ανά πάσα στιγμή.» λέει ο Daliri.

Giant laughing kookaburra entertains Bellbowrie locals

SOUND ON ?Have you seen this massive, laughing kookaburra in Bellbowrie? Farvardin Daliri built it as a mascot for Townsville’s cultural festival later this year. He usually splits his time between Brisbane and Townsville but has been stuck here due to the coronavirus lockdown.Dr Daliri says he plans to take the giant bird north in July. In the meantime, it's parked in his front yard for his neighbours and passersby to enjoy.More: https://ab.co/2ZHYMA9?: Dr Farvardin Daliri

Δημοσιεύτηκε από ABC Brisbane στις Δευτέρα, 25 Μαΐου 2020

 

*Διαβάσαμε την είδηση στο lifo.gr