Γράφει η Πέρσα Δράκου

Τη λένε Εύη Καπάταη, είναι μια ζαλιστικά γοητευτική γυναίκα και μέσα της χτυπάνε δύο καρδιές: η μια για την Κύπρο, την πατρίδα της και η άλλη για το τραγούδι και η μουσική, το μεράκι της από παιδί.

Υπήρξε ανέκαθεν «πρέσβειρα» της πατρίδας της, προσπαθώντας να διαδώσει τις αξίες και τα προβλήματά της όπου μπορούσε.

Μέχρι που, τα τελευταία χρόνια είναι και επισήμως η Πρέσβειρα Τουρισμού της Κύπρου. Η ίδια, όπως έχει δηλώσει «δεν αισθάνεται καθόλου διχασμένη ανάμεσα στον θεσμικό ρόλο και στην τέχνη της, που είναι το τραγούδι, γιατί και τα δύο αυτά της έχουν χαρίσει ομορφιές και δυσκολίες που μόνο καλύτερη την έχουν κάνει ως άνθρωπο». Πήρε μεγάλη χαρά όταν η Πάφος ανακηρύχτηκε η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2017, καθώς, σε ένα μεγάλο βαθμό συνέβαλε η δουλειά της ίδιας και των συνεργατών της.

Η τέχνη όμως και ο έρωτας για τη μουσική πάντοτε την έκαιγαν σαν φωτιά και δεν μπορούσε να αγνοήσει αυτή τη ζεστασιά που της προξενούσε το τραγούδι.

Έχοντας κάνει πολλά και σημαντικά πράγματα στο τραγούδι, με συνεργασίες που τη στιγμάτισαν και τη δίδαξαν, η ίδια εκπέμπει ένα φως που μόνο οι χορτάτοι άνθρωποι μπορούν να εκπέμψουν. Έχει σταθεί με τη φωνή της στο πλευρό του Μίμη Πλέσσα, του Γιάννη Σπανού, του Γιώργου Κατσαρού, του Κώστα Χατζή και πολλών ακόμα μεγάλων συνθετών, έχει βραβευτεί κατά καιρούς για την καλλιτεχνική της προσφορά, έχει κοσμογυρίσει με τη φωνή της για να σκορπίσει ομορφιές και να ξυπνήσει αναμνήσεις.

Μετά από καιρό,  στις 19 Ιανουαρίου, η Εύη Καπάταη εμφανίζεται σε μια μουσική σκηνή που γράφει στην πόλη τη δική της ιστορία. Ο λόγος για τον ιδιαίτερο χώρο της Ρότας, στη Σόλωνος. Εκεί, έχοντας κοντά της τον γνωστό μαέστρο Σταμάτη Χρήστου και θα τραγουδήσει για τα συναισθήματα και τις διαδρομές. Ως πρέσβειρα τουρισμού ενός από τα ομορφότερα μέρη στη Μεσόγειο, θα κεράσει πριν την έναρξη του live και κουμανταρία, αυτό το αρχαίο κρασί της μυσταγωγίας και της απόλαυσης. Έτσι, ίσως η φετινή χρονιά μπει με μια άλλη γλύκα…

Η Εύη Καπάταη, λοιπόν, αυτόν τον καιρό, κάνει εντατικές πρόβες για την επερχόμενη εμφάνισή της, συζητά για επόμενες εμφανίσεις μες στον χειμώνα σε άλλους χώρους και σκοπεύει να σχεδιάσει μία σειρά δημιουργικών δράσεων για την προσέλκυση τουριστών στην Κύπρο, οι οποίες θα ενταθούν όσο πλησιάζουμε στην άνοιξη. Ως τότε, δουλεύει σιωπηλά με έδρα το όμορφο διαμέρισμά της στου Ζωγράφου και, σαν μέλισσα, φτεροκοπά από συνάντηση σε συνάντηση, συζητώντας πυρετωδώς για νέες συνεργασίες, ενώ κάνει προσεκτική επιλογή ανάμεσα στις προσκλήσεις που της απευθύνουν πολιτικοί, καλλιτέχνες κι επιχειρηματίες.

Δύσκολη η ζωή μιας γυναίκας που είναι Πρέσβειρα Τουρισμού και, συγχρόνως, ερμηνεύτρια. Αν αυτή η γυναίκα, όμως, είναι η Εύη Καπάταη μάλλον τα καταφέρνει πολύ καλά!