Το πρώτο αυτόματο μηχάνημα που θα προσφέρει με το πάτημα ενός κουμπιού δωρεάν διηγήματα θα αποκτήσει στις αρχές του Οκτωβρίου η Νέα Υόρκη, με πρωτοβουλία της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Center for Fiction στο Μπρούκλιν.

Οι επισκέπτες της Center for Fiction θα έχουν τη δυνατότητα να πατήσουν ένα από τα τρία κουμπιά του μηχανήματος και να πάρουν στα χέρια τους ένα σύντομο διήγημα, που στις περισσότερες περιπτώσεις θα μπορούν να διαβάσουν σε λιγότερο από πέντε λεπτά. Το ένα κουμπί θα είναι για παιδικά διηγήματα, ενώ τα άλλα δύο με θέματα που θα εναλλάσσονται στη διάρκεια του χρόνου.

«Η ανάγνωση στο χαρτί είναι πιο ζωντανή και ενθαρρύνει τα όνειρα», αναφέρει η Short Édition, η οποία εμπνεύστηκε την ιδέα αυτή και έχει ήδη τοποθετήσει περίπου 300 μηχανήματα ανά τον κόσμο, προσθέτοντας: «Η ανάγνωση διηγημάτων αποτελεί συνεισφορά στον πολιτισμό. Η προώθηση της γνώσης και του πολιτισμού φέρνει χαρά στην κοινότητα. Η Short Édition προσφέρει μία φρέσκια, πνευματική στιγμή για όλα τα αναγνωστικά επίπεδα και όλες τις ηλικίες, ώστε να πάει την κοινωνία ένα βήμα πιο μπροστά».

Τα διηγήματα που θα τυπώνει το μηχάνημα θα επιλέγονται τυχαία μέσα από μία λίστα της Center for Fiction, που θα αντλεί υλικό τόσο από τη βάση δεδομένων της Short Édition, όσο και από το δίκτυο συνεργατών της οργάνωσης.

*Πηγή είδησης