Στις αρχές τις δεκαετίας του 1970, το εστιατόριο «Traveler Food and Books» άνοιξε τις πόρτες του στο Κονέκτικατ των ΗΠΑ, προσφέροντας στους θαμώνες του όχι μόνο χορταστικές μερίδες αλλά και δωρεάν «τροφή για το πνεύμα».

Από τότε, όσοι κάθονται για ένα ελαφρύ γεύμα ή ένα πιο πλούσιο δείπνο, μπορούν να χαλαρώσουν ξεφυλλίζοντας κάποιο από τα 9.000 βιβλία του Traveler και φεύγοντας να το πάρουν μαζί τους χωρίς καμία επιπλέον χρέωση ή υποχρέωση επιστροφής. 

Ο αρχικός ιδιοκτήτης του Traveler λάτρευε τη λογοτεχνία και όταν το σπίτι του γέμισε από διαβασμένα βιβλία, αποφάσισε να τα μεταφέρει στο εστιατόριο, δίνοντάς τα εντελώς δωρεάν στους πελάτες. Το 1993 η επιχείρηση άλλαξε χέρια αλλά η «βιβλιοφαγική» παράδοση του Traveler συνεχίστηκε. 

«Δίνουμε περίπου δύο χιλιάδες βιβλία την εβδομάδα», εξηγεί ο υπεύθυνος του εστιατορίου. Οι ιδιοκτήτες προμηθεύονται τα βιβλία από βιβλιοθήκες και παζάρια αλλά, πολύ συχνά, κι οι ίδιοι οι πελάτες που έρχονται για να φάνε τους χαρίζουν βιβλία που δεν χρειάζονται πια.

«Δεν περνά μέρα που να μη μας χαρίσουν κάποιο βιβλίο» λένε οι ιδιοκτήτες, που έχουν με τη σειρά τους χαρίσει περισσότερα από 2.000.000 βιβλία σε παλιούς και νέους θαμώνες του Traveler. 

 

*Διαβάσαμε την είδηση στο lifo.gr