Γράφει η Λυδία Βήτα

Αν δεν είσαι φαν των Αrctic Μonkeys, σε παρακαλώ μη συνεχίζεις να διαβάζεις. Δεν έχει κανένα νόημα. Από την άλλη, αν συνεχίζεις να διαβάζεις, μπορεί και να γίνεις. Εγώ τις επιλογές σου, σου τις έδωσα. Είμαι καθαρή.

Οι Arctic Monkeys είναι το πρώτο βρετανικό συγκρότημα της τελευταίας δεκαετίας που μας κάνει να τους αγαπάμε σε κάθε δίσκο όλο και περισσότερο.

Μπορώ να σου πω ότι έπαθα καρδιακή προσβολή όταν είδα την ανακοίνωση της άφιξής τους στην Ελλάδα στο Rockwave Festival στις 6 Ιουλίου 2018. * Νομίζω πως είχα να συγκινηθώ τόσο από τότε που είδα πρώτη φορά τους Lamb of God στην Αθήνα το 2010.

Ένα mini bio γι’ αυτούς τους υπέροχους μουσικούς.

Δημιουργήθηκαν το 2002 από τους Άλεξ Τέρνερ – αυτός ο τύπος με την πιο περίεργη φωνή-, τον Τζέιμι Κούκ – ο τύπος με τα πιο τρελά σολαρίσματα -, τον Νικ Ο’ Μάλλεϊ – στο μπάσο είναι η ουσία, μην ακούς τι λένε – και φυσικά στον θεό που δίνει τον ρυθμό – Ματ Χέλντερς. Ήταν το πρώτο συγκρότημα που αντιλήφθηκε τη δύναμη του internet και πρόβαλε τις δουλειές του από το myspace.com (γνωστό ιστότοπο για όσους ασχολούνται με την μουσική).

Η πρώτη τους συναυλία ήρθε sold out∙ τα εισιτήρια εξαφανίστηκαν μέσα σε δέκα λεπτά από τη στιγμή που άνοιξε το ταμείο του μαγαζιού που θα έπαιζαν. Κάτι αντίστοιχο δηλαδή με τη στιγμή που ζούμε τώρα. Έχουν ήδη εξαντληθεί τα πρώτα εισιτήρια στην τιμή των 70 € (χαμός σου λέω χαμός).

Όλους τους δίσκους που έχουν βγάλει μπορείς να τους βρεις εδώ και να ψάξεις να τους ακούσεις γιατί θα πάθεις έρωτα.

Κορυφαίος δίσκος όμως ήταν ο τελευταίος τους. Το 2012 οι arctic monkeys κυκλοφορούν το «R U mine»  τραγούδι προπομπό του album τους «AM» και γίνονται ακόμη πιο χορευτικοί, αλλά ταυτόχρονα πιο αισθησιακοί. Οι στίχοι, οι μουσικές τους, δίνουν μία πνοή που θυμίζει κάτι από τα παλιά. Παντρεύουν τόσο όμορφα και τόσο φυσικά το παλιό στοιχείο με το καινούριο που ταξιδεύεις συνεχώς. Γενικά βέβαια η μουσική τους είναι αρκετά ταξιδιάρικη. Όπου και να είσαι, σε κάνουν να ξεφεύγεις.

Δεν μπορώ να σου πω πόσες φορές, έχω δουλέψει ακούγοντάς τους. Νομίζω πως είναι το συγκρότημα για όλες τις ηλικίες, όλες τις ώρες, όλες τις διαθέσεις.

Έξι χρόνια μετά το «R U Mine» θα κάνουν το come back τους με τον έκτο δίσκο τους. Νομίζω πως δεν είναι τυχαίο που θέλανε ο έκτος δίσκος τους να έρθει στα έξι χρόνια αποχής τους.

Την Πέμπτη λοιπόν, ανέβασαν στο official Instagram page τους μία φωτογραφία με τη λεζάντα: «Μάϊος. Τι ωραίος μήνας για να βγάλεις τον δίσκο σου!» δίνοντας μας την ευκαιρία να υποθέσουμε πως τον Ιούλιο στο rockwave θα ακούσουμε live όλα τα καινούρια τους κομμάτια.

Εγώ είμαι ήδη εκεί. Δε ξέρω για εσάς.

Μέχρι τότε, άκουσε μία ακόμη φορά όλο το AM album και ξεκίνα να τραγουδάς.