Γράφει η Δήμητρα Γιαννάκη

Η αναζήτηση για χορευτική καινοτομία οδήγησε την εταιρεία BalletNext που εδρεύει στη Νέα Υόρκη και την Καλλιτεχνική της Διευθύντρια Michele Wiles σε μια πρωτόγνωρη παραγωγή. Μια καινοτόμα χορογραφία μπαλέτου με την ονομασία «Follin» που ενσωματώνει μοναδικά την Αμερικάνικη νοηματική γλώσσα και την κίνηση κι είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας της με την κωφή χορεύτρια και χορογράφο Bailey Vincent.

Η ελπίδα τους είναι να ενθαρρύνουν την ένταξη για όλους στην χορευτική κοινότητα και να ενισχύσουν την επίγνωση του κοινού σχετικά με τις ανάγκες των ανθρώπων με ακουστικές δυσλειτουργίες, χωρίς να θυσιάζονται τα τεχνικά ή καλλιτεχνικά τους πρότυπα.

Οι Vincent και Wiles συναντήθηκαν όταν η Vincent έστειλε στην ιδρύτρια της NextBallet ένα e-mail όπου της παρουσίαζε την ιδέα της και τώρα οι ίδιες, αποτελούν 2 από τα 5 μέλη της χορευτικής ομάδας που εκτελεί αυτό το πρωτοποριακό μπαλέτο.

Κι οι δύο γυναίκες εκφράζουν την ελπίδα τους ότι το συναισθηματικό αποτύπωμα του κομματιού τους θα ηχήσει σε όλα τα ακροατήρια ποικίλων ικανοτήτων. Η Vincent πιστεύει ότι θα είναι συγκινητικό για τα μέλη του κωφού ακροατηρίου, επειδή «ανυψώνει αυτή τη γλώσσα που σημαίνει τόσο πολλά στην κωφή κοινότητα», ενώ για τα μέλη του υπόλοιπου ακροατήριου, η Wiles λέει ότι « θα τους “ανοίξει” τα μάτια».

Bailey Vincent

Η Vincent άρχισε να χάνει την ακοή της στην εφηβεία της λόγω μιας ασθένειας που αποκαλείται κυστική ίνωση. Η εσωτερική μετρονόμος της επιτρέπει στην Vincent να χορεύει συγχρονισμένα χωρίς ν’ ακούει τη μουσική. Στην καθημερινότητά της, διαβάζει τα χείλη στην αλληλεπίδρασή της με τους άλλους ανθρώπους που ακούν κανονικά κι όταν χορογραφεί η Vincent επικοινωνεί μέσω ενός διερμηνέα. Εκπαιδεύτηκε στο Rockbridge Ballet στη Virginia πριν το κολλέγιο κι αργότερα χόρευε με μια μικρή παρέα στη DC-metro area . Σήμερα, η Vincent είναι Διευθύντρια, Χορογράφος και Χορεύτρια στην εταιρεία Company360.

Michele Wiles

Η Wiles ίδρυσε την BalletNext το 2011 και υπηρετεί ως Καλλιτεχνική Διευθύντρια της εταιρείας. Γεννημένη στην Βαλτιμόρη, στο Maryland, σε ηλικία 10 ετών μετακόμισε στην πολιτεία της Ουάσιγκτον για να εκπαιδευτεί στην Kirov Academy με πλήρη υποτροφία. Αναδείχθηκε νικήτρια κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στον 18ο Διεθνή Διαγωνισμό Μπαλέτου στη Βάρνα, στη Βουλγαρία, κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στη Ναγκόγια της Ιαπωνίας κι αναδείχθηκε φιναλίστ στο Διεθνή Διαγωνισμό χορού στο Παρίσι. Έλαβε υποτροφία από το Princess Grace Foundation για το 1999-2000, και κέρδισε το Erik Bruhn βραβείο το 2002. Αφού προσχώρησε στο American Ballet Theatre το 1998, η Wiles προήχθη σε σολίστ το 2000 και σε διευθύντρια το 2005. Το 2011, άφησε το American Ballet Theater για να ξεκινήσει την εταιρεία BalletNext.

Καθώς η αναζήτηση της BalletNext για καινοτόμες χορογραφίες συνεχίζεται, ελπίζουμε πως θα δούμε την Wiles και την Vincent να συνεργάζονται ξανά και σύντομα να μας καταπλήξουν και πάλι!

*Διαβάσαμε την είδηση στο www.hooplaha.com