Γράφει η Ισμήνη Βυθούλκα

Η αστική ανάπτυξη κι η εκβιομηχάνιση έχουν βλάψει σε μεγάλο βαθμό τους πληθυσμούς των μελισσών, καθώς πρέπει να πετούν σε μεγάλες αποστάσεις, γεγονός που έχει παίξει ρόλο στη μείωσή τους.

Η καινοτομία της «City Bees», ελπίζει με τη λύση που προσφέρει να συμβάλλει ως ένα βαθμό στην αλλαγή της δυσοίωνης κατάστασης. Δημιούργησε ένα βιοδιασπώμενο χαρτί που λειτουργεί σαν ένα ενεργειακό ρόφημα για τις μέλισσες. Το «BEE SAVING PAPER» (το χαρτί που σώζει τις μέλισσες) μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή διάφορων προϊόντων, όπως σακούλες, περιβλήματα για τα χάρτινα ποτήρια του καφέ, πιάτα για πικνίκ και πολλά άλλα.

Η κατασκευή του βασίζεται στην πλούσια σε ενέργεια γλυκόζη, που δεν κάνει το χαρτί κολλώδες κι είναι ελκυστική για τα πολύβουα έντομα. Σπόροι από το φυτό Lacy Phacelia ενσωματώνονται επίσης στο χαρτί, ενώ μια βαφή UV με βάση το νερό βοηθά στην προσέλκυσή τους. Η συγκεκριμένη βαφή εφαρμόζεται σ’ ένα μοτίβο που οι μέλισσες μπορούν να δουν, καθώς οι κόκκινοι κύκλοι προσομοιάζουν το πώς βλέπουν τα λιβάδια.

«Έχουμε καταφέρει ν’ αναπτύξουμε και να παράγουμε αυτό που πρόκειται να είναι το πρώτο χαρτί το οποίο η φύση δε θα «θέλει» μόνο να χρησιμοποιούμε, αλλά ακόμη και να το πετάμε» δήλωσαν οι δημιουργοί της ιδέας Tomasz Bujok κι Anna Gadecka.

Οι σχεδιαστές ελπίζουν οι μέλισσες να καταναλώνουν τη γλυκόζη και να συλλέγουν τους σπόρους, ώστε αναδιανέμοντάς τους να φυτρώνουν λουλούδια. Γνωρίζουν πως η πρωτοβουλία τους από μόνη της δε θα λύσει το παγκόσμιο πρόβλημα του φθίνοντα πληθυσμού των μελισσών, αλλά εύχονται τουλάχιστον ν’ αφυπνίσουν τους ανθρώπους, ώστε να συνειδητοποιήσουμε πόσο σημαντικές είναι για εμάς.

Το project έχει δοκιμαστεί σε πραγματικές συνθήκες από έναν μελισσοκόμο, σύμφωνα πάντα με την ομάδα κι είναι έτοιμοι να συνεργαστούν με μεγάλες εταιρίες, ώστε να παράξουν μαζικά το χαρτί που δημιούργησαν.