Φανταστείτε να εργάζεστε σε ένα περιβάλλον όπου θα μπορείτε, (ευχόμαστε να μη χρειαστεί ποτέ), να καταγγείλετε περιστατικά βίας και σεξουαλικής παρενόχλησης.

Αυτός φαίνεται πως είναι ο στόχος της νέας εφαρμογής “Call it” που θα δίνει την ευκαιρία σε εργαζόμενους στον χώρο της βιομηχανίας του κινηματογράφου και της τηλεόρασης να αναφέρουν χωρίς να φοβούνται, περιστατικά κακοποίησης που ενδεχομένως έχουν υποστεί στο εργασιακό τους περιβάλλον από ανωτέρους τους.

Μετά την καταγγελία σύμφωνα με τον Guardian, τα αφεντικά θα λαμβάνουν μια πλήρη και ανώνυμη αναφορά με τα ακριβή περιστατικά καταγγελίας. Η ιδέα για την εφαρμογή ξεκίνησε από την παραγωγό ταινιών, Kate Wilson, η οποία όταν ήταν 24 χρονών, δέχτηκε τόση σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο της δουλειάς της, που αναγκάστηκε να φύγει από τις Ηνωμένες Πολιτείες και να επιστρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ενώ το περιστατικό σεξουαλικής παρενόχλησης συνέβη στην ίδια πριν 21 χρόνια, εξομολογείται πως τώρα βρίσκει τη δύναμη και το θάρρος να αναφερθεί σε αυτό δημοσίως. Η συνιδρύτρια της εφαρμογής που θα δώσει φωνή σε κάθε εργαζόμενη και εργαζόμενο που φοβάται να μιλήσει, είναι πλέον πεπεισμένη πως στο μέλλον, το εργασιακό bullying, οι διακρίσεις και η παρενόχληση δεν θα έχουν καμία θέση στον χώρο της κινηματογραφικής βιομηχανίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Wilson: «Αφυπνίζοντας με αυτόν τον τρόπο τους παραγωγούς, τους δίνεται η δυνατότητα να μιλήσουν ανοιχτά στο προσωπικό ώστε να γίνει αντιληπτή για μία ακόμη φορά η μηδενική ανοχή απέναντι σε τέτοια περιστατικά και ζητήματα». Στη συνέχεια, προσθέτει: «Δεν μπορούμε να εξαναγκάσουμε όλα τα άτομα που έχουν υποστεί κάποια μορφή βίας να μιλήσουν αλλά στόχος μας είναι να ενημερώσουμε για τα δικαιώματά τους. Γιατί υπάρχουν πολλοί που δεν τα γνωρίζουν ακόμα».

Σύμφωνα με την ίδια, η εφαρμογή δεν θα λύσει το πρόβλημα που παρατηρείται στη βιομηχανία του κινηματογράφου αλλά θα δώσει φωνή σε όλα τα άτομα που μέχρι σήμερα δε μιλούσαν ανοιχτά ώστε να λύσουν οι ίδιοι με τις μαρτυρίες τους, το φαινόμενο της σεξουαλικής παρενόχλησης.

*Πηγή είδησης