Στο σπίτι όπου γράφτηκε το 1829 επιστρέφει ένα μικροσκοπικό βιβλίο που έγραψε στα δεκατρία της χρόνια η Σαρλότ Μπροντέ, καθώς το Μουσείο Μπροντέ το απέκτησε έναντι 1,25 εκατομμυρίων δολαρίων σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη. Πρόκειται για το Book of Rhymes, μία συλλογή δέκα ποιημάτων, το οποίο αποτελεί ένα από τα λεγόμενα «μικρά βιβλία» που έγραψαν οι αδελφές Μπροντέ σε μικρή ηλικία.

Το εντυπωσιακό με το βιβλίο είναι πως, παρότι οι τίτλοι των ποιημάτων είναι γνωστοί στους μελετητές του έργου των αδελφών Μπροντέ, τα ίδια τα ποιήματα δεν έχουν ποτέ δημοσιευτεί ή φωτογραφηθεί, στοιχείο που κάνει ακόμα πιο πολύτιμο το συγκεκριμένο χειρόγραφο, του οποίου η τύχη αγνοούνταν εδώ και πάνω από έναν αιώνα, αφού πωλήθηκε σε δημοπρασία το 1916 και ανακαλύφθηκε πρόσφατα.

Για την απόκτηση του χειρογράφου κινητοποιήθηκε η βρετανική οργάνωση «Φίλοι των Εθνικών Βιβλιοθηκών», που μέσα σε δύο εβδομάδες, με τη βοήθεια χορηγών, κατάφερε να συγκεντρώσει το απαιτούμενο ποσό. Έτσι, το Book of Rhymes θα πάρει τη θέση του στη μεγαλύτερη συλλογή χειρογράφων των αδελφών Μπροντέ στον κόσμο, η οποία ήδη περιλαμβάνει εννέα «μικρά βιβλία» και σύντομα θα παραλάβει ακόμα επτά από τη βιβλιοθήκη Honresfield.

*Πηγή είδησης