Η 13χρονη Μαβλούντα κινείται με δυσκολία σε όλη της τη ζωή. Οι γονείς της δεν πίστευαν ότι η κοπέλα θα σταθεί ποτέ στα πόδια της, μέχρι να επικοινωνήσει μαζί τους ο γιατρός Καζμπέκ Κουντζάεφ. Ο καθηγητής ψάχνει στο διαδίκτυο για σοβαρές περιπτώσεις και συμβάλλει με τις γνώσεις του, χωρίς ανταλλάγματα.

Η 13χρονη Μαβλούντα μπορεί μόνο να μπουσουλήσει από τότε που γεννήθηκε. Τώρα όμως το κορίτσι με την εγκεφαλική παράλυση έχει την ευκαιρία να σταθεί ξανά στα πόδια της.

Ο Ρώσος ορθοπεδικός και πλαστικός χειρουργός, Καζμπέκ Κουντζάεφ, έμαθε την ιστορία της και αποφάσισε να τη βοηθήσει.

«Όταν είδα την ιστορία της, έγραψα στα σχόλια ότι ήμουν έτοιμος να τη βοηθήσω και ζήτησα να επικοινωνήσουν μαζί μου» αναφέρει ο Καζμπέκ.

Η Μαβλούντα γεννήθηκε σε μια μεγάλη οικογένεια. Έχει 11 αδέρφια και αδερφές, τρεις από τους οποίους έχουν εγκεφαλική παράλυση.

Ο γιατρός ανέλαβε όλα τα έξοδα της θεραπείας, ενώ τα έξοδα μετακίνησης της οικογένειας για τη Ρωσία καλύφθηκαν από έναν πλαστικό χειρουργό από το Ουζμπεκιστάν.

«Θα διορθώσουμε τα οστά και των δύο ποδιών. Όλα αυτά θα γίνουν με τη μέθοδο του Ιλιζάροφ. Είμαι σίγουρος, ότι μπορούμε να τη βοηθήσουμε. Θα κάνουμε όλοι μία μεγάλη προσπάθεια. Πρέπει να μάθει ξανά να περπατάει. Θα περπατήσει» δηλώνει ο γιατρός.

Ο Καζμπέκ Κουντζάεφ άρχισε να βοηθά τους ανθρώπους, ενώ ήταν ακόμη νέος στο επάγγελμα και δούλευε σε μια μικρή κλινική.

«Μία μέρα είπα στον διευθυντή ότι δεν μπορώ να παίρνω χρήματα από τα παιδιά με εγκεφαλική παράλυση και ας το κάνουμε δωρεάν με κάποιον τρόπο. Η απάντηση που πήρα ήταν ότι δεν είμαστε φιλανθρωπική οργάνωση και πως όλοι πρέπει να πληρώσουν» αναφέρει απογοητευμένος ο Καζμπέκ.

Πλέον έχει στο ενεργητικό του πάνω από 8.000 χειρουργικές επεμβάσεις σε άτομα με εγκεφαλική παράλυση, ενώ 800 από αυτούς τους ασθενείς στάθηκαν ξανά στα πόδια τους.

Για πολλές τέτοιες επεμβάσεις πλήρωνε με τη βοήθεια κεφαλαίων που συγκέντρωνε στη σχολή του, αλλά και από προσωπικούς του οικονομικούς πόρους.

«Ο Καζμπέκ είχε μια ιδέα. Εφόσον σε κάθε σχολή μας κάναμε επεμβάσεις αφιλοκερδώς, έτσι και τις δύσκολες περιπτώσεις που παρακολουθούσαμε στα κοινωνικά δίκτυα και την τηλεόραση αποφασίσαμε να τις αναλαμβάνουμε σε συνεργασία με άλλους γιατρούς» μεταφέρει ο Βιατσεσλάβ Νικίφοροφ, διοργανωτής της σχολής του Κουντζάεφ.

«Κάθε γιατρός που συνεργάζεται με τη σχολή μας θα συμβάλλει στην ανάπτυξη αυτού του κύκλου “καλοσύνης”. Δείχνω στους γιατρούς μας πόσα παιδιά έχουμε βοηθήσει και λέω ότι υπάρχει και η δική τους συμμετοχή» συμπληρώνει.

Σε μόλις ενάμιση χρόνο, ο γιατρός Καζμπέκ Κουντζάεφ εκπαίδευσε αρκετές εκατοντάδες πλαστικούς χειρουργούς για να βοηθήσουν στο έργο του.

«Ο γιατρός είναι ένα άτομο που βοηθά, αυτό είναι το καθήκον κάθε ιατρού. Δεν μου αρέσει η φράση “ιατρική υπηρεσία”. Δεν κάνουμε εξυπηρέτηση» λέει ο χειρούργος.

Το χειρουργείο της Μαβλούντα πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την επόμενη μέρα, μετά την άφιξη της οικογένειάς της από το Τατζικιστάν.

«Πιστεύω ότι θα σταθεί στα πόδια τις επόμενες μέρες μετά την επέμβαση. Ελπίζω ότι αυτό θα αλλάξει τη ζωή της Μαβλούντα, ότι θα υπάρχουν προοπτικές για το μέλλον της, διότι είναι μόλις 13 ετών. Νομίζω ότι θα έχει χρόνο να λάβει μια καλή, αξιοπρεπή εκπαίδευση, ώστε στο μέλλον να μπορεί να βοηθήσει τα αδέρφια και τις αδερφές της» αναφέρει ο Καζμπέκ.

*Πηγή είδησης