Γράφει η Μελίνα Αγγελάκη

Σύμφωνα με νόμο που ψηφίστηκε στη Γαλλία το 2016, δεν επιτρέπεται σε κανένα σουπερμάρκετ να πετάει τρόφιμα, τα οποία κρίνονται κατάλληλα προς βρώση. Ο συγκεκριμένος νόμος εφαρμόζεται ήδη εδώ και δύο χρόνια περίπου κι όσοι δεν τον τηρούν πληρώνουν πρόστιμο που ανέρχεται έως και τις 4.000 ευρώ.

Με το νόμο αυτό, περιορίζεται η σπατάλη, η ρύπανση του περιβάλλοντος και κυρίως, δίνεται η ευκαιρία σε φτωχές οικογένειες να εξασφαλίσουν το φαγητό τους. Οι δωρεές των σουπερμάρκετ δεν είναι πλέον πράξη καλής θελήσεως αλλά κοινωνική συνεισφορά και μάλιστα κατοχυρωμένη από το νόμο.

Φυσικά ο συγκεκριμένος νόμος δε θα μπορούσε να εφαρμοστεί τόσο άμεσα κι ορθά χωρίς τη σημαντική συμμετοχή εθελοντών, σε όλη τη Γαλλία. Περίπου 9.000 εθελοντές συλλέγουν και φορτώνουν τα τρόφιμα σε φορτηγά, τα οποία με τη βοήθεια 125.000 εθελοντών, φτάνουν σε εκκλησίες και κέντρα τροφίμων. Από εκεί τα δίκτυα τραπεζών τροφίμων, αξιολογούν και διανέμουν τα τρόφιμα σύμφωνα με τις ανάγκες πολλών άπορων οικογενειών.

Οι φιλανθρωπικές οργανώσεις που εδρεύουν στη Γαλλία είναι πολλές και τελούν μεγάλο έργο, από αυτές πάνω από 5.000 συνεργάζονται με τράπεζες τροφίμων, των οποίων σχεδόν οι μισές δωρεές καλύπτονται από τις αλυσίδες των σούπερ μάρκετ. Αυτά τα δύο χρόνια έχει βελτιωθεί κατά πολύ η ποιότητα αλλά και η ποικιλία των τροφίμων που δίνονται ως δωρεά.

Σίγουρα είναι προτιμότερο να καταλήξει ένα πιάτο φαγητό στο τραπέζι μιας φτωχής οικογένειας απ’ ότι σε μια χωματερή ανάμεσα σε σκουπίδια. Μακάρι ανάλογος νόμος να ψηφιστεί και σ’ άλλες χώρες.

*Διαβάσαμε την είδηση στο www.lifo.gr