Χορεύτριες και χορευτές του κλασικού χορού χορεύουν σε διάφορα σημεία του πλανήτη φορώντας στολές από διπλωμένο χαρτί: το πρότζεκτ «PLI.É» γεφυρώνει την τέχνη του οριγκάμι (την παραδοσιακή ιαπωνική τέχνη διπλώματος χαρτιού) με το μπαλέτο και την τέχνη της φωτογραφίας.

«Διαλέξαμε αυτό το όνομα επειδή σε μία λέξη ενώνουμε το σύμπαν του χαρτιού με το σύμπαν του χορού. Γιατί το οριγκάμι είναι η τέχνη του διπλωμένου χαρτιού (papier plié) και το πλιέ είναι κίνηση που αντιστοιχεί στο ρεπερτόριο του μπαλέτου» εξηγεί η Miss Cloudy, η μία εκ των καλλιτεχνών που δουλεύουν στο πρότζεκτ.

Η Miss Cloudy, κατά κόσμον Πολίν Λόκτιν (Pauline Loctin) με έδρα το Μόντρεαλ του Καναδά, είναι εξαιρετική καλλιτέχνης του οριγκάμι. Η Μελίκα Ντεζ (Melika Dez), επίσης με έδρα το Μόντρεαλ, είναι φωτογράφος κίνησης.

Τον περασμένο Ιανουάριο, αποφάσισαν να συνδυάσουν τη φαντασία τους σε μια δημιουργική συνεργασία: Η Λόκτιν σχεδίασε το σχήμα της στολής – και αποφάσισε για τη χρωματική παλέτα της – που θα φορούσε ο κάθε χορευτής, και η Ντεζ διάλεξε σε ποιο σκηνικό θα τοποθετήσει τον καθένα για να τον απαθανατίσει με τον φωτογραφικό φακό της (στους δρόμους της Νέας Υόρκης, στο Μουσείο του Λούβρου κι αλλού).

Ένα αναπάντεχο πάντρεμα που κατάφερε να απαθανατίσει τόσο τις λεπτομερείς δημιουργίες του οριγκάμι όσο και την εξαιρετική σωματική έκφραση των χορευτών.

*Φωτογραφίες από fubiz.net  

*Διαβάσαμε την είδηση στο amna.gr