Γράφει η Μαρία Καλλίλα

Άσχημα τα νέα για τους λάτρεις της σοκολάτας. Μάλλον θα πρέπει να φροντίσουν για τα αποθέματά τους.

Σύμφωνα με τους ειδικούς οι κλιματικές συνθήκες των περιοχών όπου φυτρώνουν τα κακαόδεντρα, έχουν αρχίσει ήδη να μεταβάλλονται και σύμφωνα με τις προβλέψεις τους, μέσα στα επόμενα 40 χρόνια η αύξηση της θερμοκρασίας θα δημιουργήσει προβλήματα στην ανάπτυξή τους.

Η υγρασία και η βροχή, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά των περιοχών που συναντάμε τα κακαόδεντρα, γι’ αυτό κι αναπτύσσονται κυρίως στα βόρεια και νότια του ισημερινού. Μετά από έρευνα και μελέτες της αμερικανικής Εθνικής Διοίκησης Ωκεανών κι Ατμόσφαιρας, η άνοδος της θερμοκρασίας κατά 2,1 βαθμούς Κελσίου -λόγω υπερθέρμανσης του πλανήτη- θα επιδράσει αρνητικά στα φυτά των συγκεκριμένων περιοχών και κατ’ επέκταση στα κακαόδεντρα.

Η βροχόπτωση θα ελαττωθεί και η έλλειψη υγρασίας θ’ αναγκάσει τους ανθρώπους να κινηθούν σε πιο ορεινά σημεία ώστε να βρουν το κατάλληλο έδαφος. Το θέμα είναι πως αυτό θα έχει συνέπειες κυρίως για τα οικοσυστήματα των περιοχών αυτών. Οι κυβερνήσεις χωρών, όπως η Γκάνα ή η Ακτή Ελεφαντοστού στις οποίες παράγεται το ήμισυ και παραπάνω του κακάο θα βρεθούν αντιμέτωπες με οικολογικά και οικονομικά διλήμματα.

Η βιομηχανία σοκολάτας παγκοσμίως θα πρέπει να μεριμνήσει ώστε η παραγωγή να μπορεί ν’ ανταποκριθεί στην τόσο ευρεία ζήτηση και κατανάλωση σοκολάτας στον πλανήτη. Ας ελπίσουμε ότι θα βρεθεί μια λύση, ώστε η τόσο διάσημη «λιχουδιά» να μας συντροφεύει για πολλά χρόνια ακόμη.