Γράφει η Ισμήνη Βυθούλκα

Ένα υβριδικό σύστημα καθαρισμού του ατμοσφαιρικού αέρα μόλις εγκαταστάθηκε στο κέντρο του Λονδίνου. Η Γερμανική εταιρία «Green City Solutions» τοποθέτησε το πρωτοποριακό «CityTree» κοντά στην πολυσύχναστη περιοχή Piccadilly Circus.

Το «CityTree» είναι κάτι ανάμεσα σε παγκάκι, φίλτρο ατμοσφαιρικής ρύπανσης κι ανιχνευτή μικροκλίματος. Λειτουργεί μ’ έναν συνδυασμό φυτών που έχουν ως φυσικό γνώρισμα την απορρόφηση αερίων όπως το άζωτο, το διοξείδιο και το όζον από την ατμόσφαιρα γύρω τους.

Επιπλέον, είναι συνδεδεμένο με το «διαδίκτυο των πραγμάτων» από το οποίο αντλεί πληροφορίες σχετικά με τα επίπεδα μόλυνσης του αέρα, την υγρασία, τη θερμοκρασία και την ποιότητα του νερού. Σχεδιάστηκε ν’ αντέχει τους τυχόν βανδαλισμούς και φέρει ηλιακά πάνελ που καλύπτουν τις ανάγκες του συστήματος σε ηλεκτρική ενέργεια.

Παρόλο που είναι μικρό σε μέγεθος οι κατασκευαστές του υποστηρίζουν πως προσφέρει τα ίδια περιβαλλοντικά οφέλη όπως 275 αληθινά δέντρα, διότι μπορεί να καθαρίσει 265 τόνους διοξειδίου του άνθρακα από τον ατμοσφαιρικό αέρα το χρόνο.

Πάνω από 20 CityTrees έχουν ήδη εγκατασταθεί σε Ευρωπαϊκές πόλεις όπως το Βερολίνο, το Όσλο, το Παρίσι και το Ντράμεν της Νορβηγίας. Σίγουρα η συγκεκριμένη κατασκευή δεν πρόκειται να λύσει όλα τα περιβαλλοντικά προβλήματα, όμως αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα του τι μπορεί να επιτευχθεί μέσω της τεχνολογίας προς όφελος του πλανήτη.