Μια διαφανής δημόσια τουαλέτα; Κι όμως, παρότι ακούγεται σαν κάτι βγαλμένο από εφιάλτη, αρχιτέκτονες στο Τόκιο είχαν αυτή την έμπνευση.

Τέτοιες τουαλέτες, διαφανείς στην πρώτη ματιά, τοποθετήθηκαν πρόσφατα σε δημόσια πάρκα του Τόκιο. Πρόκειται για δημιουργία του βραβευμένου με το βραβείο Pritzker αρχιτέκτονα Σιγκέρου Μπαν και περίπου δέκα ακόμη κορυφαίων σχεδιαστών.

Αυτές οι δημόσιες τουαλέτες είναι κατασκευασμένες από χρωματιστό «έξυπνο γυαλί», το οποίο γίνεται αδιαφανές όταν είναι κατειλημμένες. Τοποθετήθηκαν αυτό τον μήνα σε πέντε σημεία της περιοχής Σιμπούγια της πρωτεύουσας της Ιαπωνίας, στο πλαίσιο του Tokyo Toilet Project, που υλοποιείται από το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα Nippon.

Πέρα από την πρωτοτυπία τους, υπάρχουν και πρακτικοί λόγοι για τους οποίους προτιμήθηκε το εν λόγω σχέδιο, σύμφωνα με το Nippon. «Σε ό,τι αφορά τις δημόσιες τουαλέτες, υπάρχουν δύο ανησυχίες, ιδιαίτερα όταν βρίσκονται σε πάρκα. Η πρώτη είναι αν είναι καθαρό το εσωτερικό τους και η δεύτερη αν κρύβεται κάποιος μέσα σε αυτές», αναφέρει το ίδρυμα.

Έτσι, με αυτή την κατασκευή, μπορεί κάποιος να ελέγξει αν είναι καθαρές, όπως και αν υπάρχει κάποιος μέσα, χωρίς να μπει, ενώ το γυαλί γίνεται αδιαφανές μόλις κλειδωθεί η πόρτα. Επιπλέον, επισημαίνει το Nippon, το βράδυ οι τουαλέτες φωτίζουν τα πάρκα σαν όμορφα φανάρια.

Το πρόγραμμα προβλέπει την τοποθέτηση δημόσιων τουαλετών σε 17 σημεία της συγκεκριμένης περιοχής του Τόκιο, οι οποίες θα είναι προσβάσιμες σε όλους.

*Διαβάσαμε την είδηση στο lifo.gr