Γράφει η Μελίνα Αγγελάκη

Εδώ κι αρκετά χρόνια επιστήμονες κι ερευνητές προσπαθούν να δώσουν μια πνοή βελτίωσης της καθημερινότητας, σε ανθρώπους που έχουν υποστεί ακρωτηριασμούς.

Το 2014 παρουσιάστηκε για πρώτη φορά ένα βιονικό χέρι το οποίο όμως ήταν συνδεδεμένο με υπολογιστή κι άλλο ογκώδη εξοπλισμό και δυστυχώς ήταν αδύνατο να γίνει χρήση του εκτός εργαστηρίου.

Μια νέα ομάδα όμως ερευνητών, από Ιταλία, Ελβετία και Γερμανία σε συνεργασία με νευροχειρούργους, μηχανικούς και ειδικούς στα ηλεκτρονικά και στη ρομποτική, κατάφερε να δημιουργήσει ένα νέο νευροπροσθετικό χέρι που διαθέτει αισθητήρες υψηλής τεχνολογίας.

Το χέρι δοκιμάστηκε στην Ιταλίδα Αλμερίνα  Μασκαρέλο, η οποία έχασε το αριστερό της χέρι πριν από 25 χρόνια σε ατύχημα. Η Μασκαρέλο, με τη βοήθεια ενός μικρού υπολογιστή που μεταφέρει σε σακίδιο στην πλάτη της, έχει πλέον τη δυνατότητα ν’ αντιλαμβάνεται αν τα αντικείμενα είναι μαλακά ή σκληρά, χωρίς τη βοήθεια της όρασης. Γενικότερα ο υπολογιστής αυτός μπορεί να μετατρέπει τα εξωτερικά ερεθίσματα που συλλέγει το χέρι σε μια γλώσσα που μπορεί να γίνεται αντιληπτή από τον εγκέφαλο.

«Πρόκειται για ένα αυθόρμητο συναίσθημα σαν να προέρχεται από το πραγματικό μου χέρι…» λέει χαρακτηριστικά η ίδια. Η οποία μπορεί πλέον να κάνει πράγματα μόνη της, χωρίς να χρειάζεται τη βοήθεια κάποιου. Όπως να ντυθεί ή να φορέσει τα παπούτσια της και πολλά άλλα.

Το «νέο χέρι» ανοίγει το δρόμο για καλύτερη ποιότητα ζωής σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν αρκετές δυσκολίες πάνω στο συγκεκριμένο τομέα.

*Διαβάσαμε την είδηση στο www.capital.gr