Γράφει η Ισμήνη Βυθούλκα

Ένα επαναστατικό ποδήλατο που θέτει έναν εντελώς καινούριο τρόπο κατασκευής, εξαλείφοντας την ανάγκη ταχυτήτων κι αλυσίδων, κέρδισε το πρώτο βραβείο στον φετινό διαγωνισμό «Eurobike», που διεξήχθη στη Γερμανία, ανάμεσα σε 365 νέες ποδηλατικές κατασκευές και τρέλανε τους λάτρεις της ποδηλασίας.

Το όνομα του μοντέλου είναι «Driven» και λειτουργεί μέσω ενός συστήματος αρθρωτού άξονα, αντί του παραδοσιακού συστήματος αλυσίδας και ταχυτήτων. Η εταιρία  «CeramicSpeed» που το δημιούργησε, ισχυρίζεται ότι το σύστημα που ανέπτυξε δημιουργεί κατά 49% λιγότερη τριβή σε σύγκριση με την έως τώρα κατασκευή των ποδηλάτων.

Πιο συγκεκριμένα οι κατασκευαστές κατάφεραν αυτό το αποτέλεσμα καταργώντας τα οκτώ σημεία τριβής ολίσθησης κι αντικαθιστώντας τη μεταλλική αλυσίδα με έναν κινητήριο άξονα άνθρακα. Αυτό οδήγησε σ’ ένα ποδήλατο με δισδιάστατο πιο αεροδυναμικό προφίλ που μειώνει την οπισθέλκουσα δύναμη κι επιτρέπει μικρότερο βάρος.

«Ο στόχος μας ήταν ξεκάθαρος : ο σχεδιασμός του πιο αποδοτικού συστήματος κίνησης που μπορούμε να φανταστούμε. Συνεργαζόμενοι με το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου του Κολοράντο δημιουργήσαμε ένα διαφορετικό κινητήριο άξονα με 21 ρουλεμάν, που καθιστά το σύστημα μετάδοσης κίνησης ως το πιο αποδοτικό στον κόσμο» αναφέρεται μεταξύ άλλων στον ιστότοπο της εταιρίας.

Το μοντέλο χρειάζεται ακόμη κάποιες βελτιώσεις μέχρι την κυκλοφορία του, αλλά αναμφίβολά πέτυχε κάτι που πραγματικά θα μεταμορφώσει την ποδηλατική βιομηχανία.

*Φωτογραφίες από ceramicspeed.com