Γράφει η Μελίνα Αγγελάκη

Το να κλείνεις τα 100 δεν είναι συχνό φαινόμενο. Το να κλείνεις όμως, τα 100 έχοντας δίπλα σου, την επί 50 χρόνια συνομήλικη κολλητή σου,  αξίζει τουλάχιστον να το γιορτάσεις μ’ ένα μεγάλο πάρτι.

Αυτό σκέφτηκαν κι οι συγγενείς κι οι φίλοι των δύο κολλητών, της Matilda Curcia και της Mickey κι αποφάσισαν να διοργανώσουν στην περιοχή Allied Gardens του San Diego, ένα μεγάλο πάρτι προς τιμήν τους.

Οι δυο γυναίκες έκλεισαν τα εκατό με μόλις λίγες μέρες διαφορά. Τους ενώνει μια φιλία 50 χρόνων και τους χωρίζουν μόνο οι τέσσερις πόρτες των σπιτιών που μεσολαβούν στα δικά τους. Μετακόμισαν στη συγκεκριμένη γειτονιά περίπου το ίδιο χρονικό διάστημα κι από τότε είναι αχώριστες.

Δυο διαφορετικοί χαρακτήρες με διαφορετικά μυστικά μακροζωίας. Η Matilda λέει πως αυτό που της χαρίζει χρόνια είναι η μια μπίρα και τα τρία πατατάκια που καταναλώνει κάθε βράδυ, με μερικές εξαιρέσεις όπου τα τρία πατατάκια γίνονται λίγα παραπάνω. Με το συγκεκριμένο μυστικό σίγουρα διαψεύδει όσα λέγονται για το Jung food  και το κακό που κάνει στην υγεία μας. Επίσης δεν ξεχνάει να κάνει τις ασκήσεις της καθημερινά.

Από την άλλη η Mickey, λέει πως το μόνο που της δίνει ζωή είναι η αισιοδοξία της και η θετική σκέψη που την διακατέχει όλα τα χρόνια. Πάντα έχει κάτι καλό να πει, πάντα ελπίζει στο καλύτερο. Έχοντας μάλιστα υπηρετήσει ως νοσοκόμα στο στρατό, κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, ήρθε πολλές φορές αντιμέτωπη με το θάνατο και με ανθρώπους βαριά τραυματισμένους.

Όλοι την ήθελαν κοντά τους γιατί προσπαθούσε να τους θυμίσει όμορφες καταστάσεις και να τους κάνει να χαμογελάσουν. Τους παρουσίαζε τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν κατά τέτοιο τρόπο ώστε να στεναχωριούνται όσο το δυνατόν λιγότερο. Έτσι έμαθε ν’ αντιμετωπίζει κι οτιδήποτε συνέβαινε στη ζωή της.

Οι δυο κολλητές περνούν το χρόνο τους μαζί και μάλιστα όχι καθισμένες σε πολυθρόνες, αλλά περπατώντας ή κάνοντας ποδήλατο κι απ’ όσα δηλώνουν, νιώθουν ακμαιότατες.

Ίσως βέβαια το μυστικό της «αντιγήρανσης» της ψυχής τους, να μην κρύβεται σε πατατάκια και μπύρες αλλά στη σχέση τους και στη φιλία τους. Το γεγονός ότι η μια έχει την άλλη, έχει ως αποτέλεσμα να βρίσκονται σ’ εγρήγορση και να μην εγκαταλείπουν τις δραστηριότητές τους και να μην επαναπαύονται.

Το να έχεις στο πλευρό σου κάποιον να μοιράζεσαι στιγμές, όνειρα, λύπες, χαρές και να μη χρειάζεται να προσπαθείς για τ’ αυτονόητα, σου δημιουργεί εξάρτηση κι ασφάλεια. Οι δυο γυναίκες πάντως είναι ζωντανή απόδειξη ότι η αληθινή φιλία κι η βαθειά αγάπη μπορεί να είναι το ελιξίριο της μακροζωίας για τους ανθρώπους.

Τυχεροί όσοι το ζήσουν…

*Διαβάσαμε την είδηση στο www.dailymail.com